V neděli 4. prosince se mohou zájemci svézt v rámci nostalgických jízd Českých drah mikulášským parním vlakem. Ten pojede z olomouckého hlavního nádraží hned třemi směry. Nejprve se vydá do Šternberka a zpět, poté do Hluboček-Mariánského údolí a stejnou trasou zase zpět a na závěr zamíří do Prostějova na tamní hlavní nádraží a zpět.  

V parním vlaku pojede Mikuláš s čertem a andělem a společně podarují děti cestujících sladkostmi a jinými dárky. Nostalgickou předvánoční atmosféru v historickém vlaku tak ocení nejen rodiny s dětmi, ale i milovníci železniční historie. Parní vlak potáhne lokomotiva „Rosnička“. Účastníci akce se tak mohou těšit i na tzv. „zbrojení“ parní lokomotivy vodou.

„Rosnička“ je parní lokomotiva, kterou postavili dělníci plzeňské Škodovky v roce 1956. Myla být posledním typem parní lokomotivy vyvinutým pro Československé státní dráhy. Navzdory plánované výrobě několika desítek kusů opustily nakonec továrnu jen dvě nové lokomotivy. Do olomouckého depa se „Rosnička“ vrátila v 80. letech, kde ji parta nadšenců opravila a v roce 1993 znovu uvedla do provozu.

Cena jednosměrné jízdenky na nostalgickou jízdu ČD je 50 korun (zpáteční 80 korun), děti od 6 do 15 let pak zaplatí 30 korun (zpáteční 50 korun). Jednosměrné rodinné jízdné (dva dospělí a až tři děti od 6 do 15 let) přijde na 180 korun (zpáteční na 300 korun). Kapacita vlaku je omezena. Předprodej jízdenek je možný na olomouckém hlavním nádraží, nebo u personálu před odjezdem vlaku.

Comments( 2 )

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..