Jeden svět v Přerově promítne film Plavba, který pojednává o lidech, kteří ze Sýrie prchají před válkou. Uprchlickou situaci také představí syrský lékař Basel Azar, se kterým budete moci diskutovat po skončení filmu.

Vzhledem k současné situaci v Aleppu, je film Plavba více než aktuální. Příběh filmu pojednává o uprchlících ze Sýrie, kteří utíkají před válečnými hrůzami. Nějaký čas žijí v Egyptě, ale situace se den ode dne zhoršuje a hrozí jim vyhoštění. Proto nezbývá nic jiného než zvolit stratiplnou cestu na vratké bárce směrem do Evropy. Film nejen popisuje detaily plavby, ale po dobu 6 měsíců sleduje hrdiny filmu v jejich úsilí integrovat se do evropské společnosti. Co jsou uprchlíci zač? Co očekávají od života v Evropě? Jsme všichni připraveni na společné soužití? Na tyto a další otázky budou organizátoři s Baselem Azarem odpovídat v neděli 15. ledna.

O filmu Plavba

Muzikant Nabíl, novinářka Angela a ajťák Rami uprchli před válkou v Sýrii do Egypta. Situace uprchlíku se zde však den ode dne zhoršuje a hrozí nejhorší – deportace. Skupina přátel volí jediné, velmi riskantní řešení: plavbu do Evropy. V sázce je úplně všechno. Za kormidlem stojí mladík, který se dost možná ještě nikdy nikam neplavil, jenom se chytá šance vydělat si dost peněz.

Režie: George Kurina, Norsko, 2015

Projekce a diskuze proběhne v neděli  15.1 v 16:00 v Centru Sonus v Přerově.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..