Vánoční svátky by měly být svátky klidu a rodinné pohody. Pro mnohé Čechy se ale proměňují v období přejídání, přibírání na váze a následných výčitek. Podle nutriční terapeutky Jiřiny Poppové z Nemocnice Přerov, která je členem skupiny AGEL, přitom Vánoce nemusí nijak negativně ovlivnit naši hmotnost, a to dokonce ani v případech, kdy si dopřejeme tradiční jídla jako je kapr či bramborový salát.

 

„Během vánočních svátků se lidé určitě nemusejí vzdávat tradičních jídel. Vhodné je ale vybrat si pro jejich přípravu zdravější suroviny i technologické postupy. Kapr je ideální přírodní, majonézu v bramborovém salátu lze nahradit jogurtem, a místo destilátu si můžeme o svátcích připít třeba vinným střikem,“ radí nutriční terapeutka Nemocnice Přerov Jiřina Poppová s tím, že dokonce ani smažený kapr nebo klasický salát jednou za rok neškodí.

V takovém případě by se ale vánoční hodování mělo omezit pouze na den či dva, nikoliv týden a více, jak je tomu v mnoha rodinách zvykem.

 

„Lidé před Vánoci obvykle nakupují neúměrné množství jídla, připravují kvanta občerstvení a pak se přejídají mnohdy jen z lítosti něco vyhodit. A to nejen na Štědrý den, ale často celý týden až do Silvestra, kdy navíc přichází druhá vlna hodování,“ upozorňuje nutriční terapeutka Poppová, podle které se navíc i mezi tradičními vánočními pokrmy najde několik velmi vhodných, jako například vánoční Kuba, jablka se skořicí, sušené švestky či rybí polévka.

Největším problémem je pak podle nutriční terapeutky pasivní trávení svátků.

„Sezení u televize či počítače nepřispívá naší váze, zdraví, a ani psychice. Mnohem lépe každý z nás udělá, když si mezi svátky vyjde s rodinou na procházku, nebo se na chvilku oddá zimním sportům,“ radí Jiřina Poppová a zároveň upozorňuje, že překotné snahy o hubnutí v novém roce také nejsou zdaleka ideální.

V zimním období totiž tělo přirozeně shromažďuje tuk a snaha o rychlé shazování kil je tak proti přírodě.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..