Symbolem přerovských Vánoce se letos stane zhruba osmnáct metrů vysoká douglaska, která roste na Jižní čtvrti. Povolení ke kácení je vystaveno už od jara – a to mimo jiné kvůli tomu, že strom přerůstá bytový dům, stíní v bytech a větve zasahují do fasády. Jehličnan se tak stane alespoň vánoční ozdobou Masarykova náměstí. Převážet se na něj bude v sobotu 19. listopadu a oficiálně se rozsvítí v první adventní neděli, která letos připadne na 27. listopad.

Už vloni dostal přerovský vánoční strom nové osvětlení v podobě čtyřiceti tisíc LED diod.

„Lidem se ale zdál strom tak trochu chudě nazdobený. Proto jsme letos přikoupili pětatřicet nových nesvítících ozdob v podobě hvězd za téměř 30 tisíc korun, které strom zkrášlí,“ uvedl Bohumír Střelec z Technických služeb města Přerova.

Pod vánočním stromem bude tradičně od začátku adventu až do svátku Tří králů pokladnička – a tentokrát zájemci budou moci přispět centru Jsme tady, jehož pracovníci se starají o děti a mladé lidi s kombinovaným postižením.

„Výtěžek sbírky organizace použije na částečnou úhradu pořízení klimatizační jednotky, která výrazně zlepší podmínky pobytu klientů,“ řekl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Rozsvěcení stromu v neděli 27. listopadu

Součástí Vánoc na Masarykově náměstí budou i jarmareční stánky, nabízející drobné předměty či občerstvení. A před radnicí bude už tradičně stát pódium, na němž se vystřídají desítky účinkujících.

„První koncert zahájíme v neděli 27. listopadu o půl páté večer, kdy zazpívá ADD Gospel, o půl hodiny později se rozsvítí strom a nás čeká ještě křest publikace Přerov – Na Marku, příběh jednoho místa. Poté přispěje ke sváteční atmosféře kapela Fleret, která se bude prezentovat svým vánočním koncertem,“ konstatoval ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

V půl šesté se za doprovodu Věžní hudby ZUŠ Bedřicha Kozánka rozsvítí v galerii na Horním náměstí dřevěný vyřezávaný betlém.

Přerovské Vánoce s Fleret a tradičně i Pavlem Novákem

Kulturou pak bude město žít prakticky až do Nového roku. Po Fleretech se na pódiu vystřídá čtyřicítka kapel a souborů nejrůznějších žánrů. Mimo jiné proběhne i mikulášská show a přijede Coca-Cola kamion.  Na Štědrý den dopoledne se Přerované mohou už tradičně těšit také na koncert Pavla Nováka, na Silvestra odpoledne se uskuteční rovněž oblíbená plavecká show v řece Bečvě, po ní bude následovat vystoupení kapel Freďáci a Spocená uklízečka.

Poslední den v roce ukončí diskotéka. Na Nový rok pak čeká Přerov ohňostroj, který bude odpálen v šest hodin večer od řeky Bečvy. O půl hodin později pak roztančí náměstí legendární přerovská kapela Synkopa.

vanoce-2016

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..