Spor ohledně zakázaných látek v krmivu koně, kterého lovni v lednu diskvalifkovala pořádková komise z Velké pardubické, otevřel přerovský Okresní soud. Podle majitele koně byly zakázané látky obsaženy v krmivu, který vyrobila Troubecká hospodářka. Vedení firmy to popírá.

Nikase kvůli dopingu v lednu diskvalifikovala pořádková komise Jockey Clubu ČR. Po loňském říjnovém dostihu měl kůň v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin. Poprvé v historii slavné steeplechase tak přišel nejrychlejší kůň o triumf kvůli užití dopingových látek. Vedle Nikase se žaloba týká ještě dalšího koně Čáriraye, u kterého se našly stejné zakázané látky. Kůň proto přišel o vítězství v Křišťálovém poháru.

Žalobci jsou přesvědčeni, že zakázané látky pocházely z krmiva, dokazují to rozborem potravy. Pochybila tak podle nich došlo společnost Troubecká hospodářská.

„Jsme tady, aby se prokázalo, z čeho látky pocházely. Kdybychom nebyli přesvědčeni a nevěřili tomu, že to bylo v tom krmivu, tak tady nejsme. Jsme tady kvůli Nikasovi. Loni vyhrál, je to vítěz a my jsme mu to dlužni,“ řekl novinářům Kupka.

„Chceme, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost. My jsme žádnou chybu neudělali, někdo ji udělal a my jsme na ni těžce doplatili. Měli jsme z toho velké nepříjemnosti a traumata, proto jsme se rozhodli pro tuto cestu,“ doplnil Popelka.

Zástupci společnosti však pochybení odmítají. Hájí se tím, že testovaný vzorek krmiva nebyl standardní a neodpovídal předpisům. Podle nich byl uchováván nevyhovujícím způsobem.

„Naše krmivo je nezávadné, pochybení mohlo vzniknout jiným způsobem. Odpovědnost tohoto druhu nemůže existovat,“ podotkl právní zástupce společnosti. Do stravy koní bylo podle něj něco přidáno, ale z krmiva výrobce to nepocházelo. Ovlivnit výsledky podle něj mohla i podaná tabulka čokolády.

U soudu vyšlo najevo, že se strany pokoušely mimosoudně dohodnout. Společnost však podle právní zástupkyně žalobců nabídla malou finanční náhradu ve splátkách a naturální plnění v podobě bezplatného dodávání svého krmiva po dobu několika let, což žalobci odmítli.

Ochotni jednat jsou i zástupci Troubecké hospodářské, žádali ale pokročit v dokazování. Soudkyně Daniela Ševelová uvedla, že kauza bude odročena, důvodem je rozsáhlé dokazování.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..