Přerovská radnice řeší otázku, zda vydat obecně závaznou vyhlášku, která by povolovala akce, rušící noční klid. V říjnu totiž nabyla účinnosti novela přestupkového zákona, podle níž už radní nemohou rozhodnutím vydaným na základě obecně závazné vyhlášky stanovit výjimky z doby nočního klidu.

Vznikne seznam akcí, které dostanou městskou povolenku?

Zákon říká, že od 22 hodin večer do 6 hodin ráno platí noční klid, který by neměl být mařen jakoukoliv hlasitou produkcí. A kdo klid ruší, může být pokutován. Jedinou možností, jak dopad novely přestupkového zákona změkčit, je zařazení výjimek přímo do vyhlášky. Řada měst se touto cestou vydala. Přerovští radní rovněž stojí před otázkou, zda vytvořit seznam akcí, které získají „městskou povolenku“.

„Vyzýváme proto pořadatele kulturních, společenských či sportovních akcí, aby dali vědět, jaké akce – o nichž už teď ví, že přesáhnou 22. hodinu – plánují pro rok 2017. Musí se ale jednat výhradně o akce celoobecního významu, nikoliv například o rodinné oslavy či firemní srazy,“ řekl zastupitel Petr Hermély (Nezávislí), který se záměrem nové vyhlášky zabývá.

Ten navíc zdůrazňuje, že by seznam neměl obsahovat akce, jejichž organizátoři požádají o výjimku „jen pro jistotu“, že program nestihnou včas ukončit. Vymezení by se mělo týkat výhradně významných nebo tradičních akcí, jako jsou třeba festivaly či slavnosti, u nichž se dá předpokládat, že veřejná produkce po 22. hodině neutichne.

„Smyslem vyhlášky by mělo být změkčení dopadu zákona – a to tak, aby kulturní dění v Přerově nebylo v odůvodněných případech zákonem zbytečně omezováno, a na druhé straně, aby občané nebyli vystaveni zbytečnému rušení nočního klidu,“ doplnil Petr Hermély.

Akce, které chtějí výjimku, se musí hlásit do 15. prosince, výjimku dostanou jen významné akce

Magistrát města v současné době provádí předběžný monitoring akcí, které by mohly být zahrnuty do zamýšlené vyhlášky. Vyzývá proto pořadatele, kteří splňují podmínky pro udělení výjimky, aby informace o plánované akci zaslali do 15. prosince na adresu: lenka.chalupova@prerov.eu. Ve sdělení je nutné uvést název akce, jméno pořadatele, přesné datum i místo konání a očekávanou návštěvnost.

„Toto sdělení by navíc mělo obsahovat zdůvodnění, čím zrovna jejich akce přesahuje obecní význam a proč by jim měli zastupitelé dát výjimku, která by se měla stát součástí obecně závazné vyhlášky,“ doplnila právnička města Jana Hrubá.

O tom, zda bude Přerov vůbec vydávat vyhlášku se všemi nahlášenými výjimkami, budou zastupitelé rozhodovat nejdříve začátkem příštího roku.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..