Z hotelu Strojař jako by odešli hosté teprve před malou chvílí. Na postelích leží přikrývky, v koupelnách jsou na poličkách zubní kartáčky i s pastou, v recepci je otevřená ubytovací kniha a v restauraci visí na zdi rozpis směn. Zub času ale pomalu ohlodává artefakty z osmdesátých a devadesátých let jako je nábytek, lampičky, jehličkové tiskárny nebo původní okna. V nevětraných místnostech se pomalu zabydlují pavouci a na nábytek postupně sedají šedé vrstvy prachu. Jak vypadá symbol kdysi rozvíjejícího se průmyslu v Přerově dnes?

Byty pro zaměstnance, armádní ubytovna, dům duchů

Budova Hotelového domu Strojař ze 70. let minulého století byla postavena jako startovací byty pro zaměstnance tehdy rozvíjejícího se podniku Přerovské strojírny. Hotel stojí na pozemku o výměře 5000 m2, má 9 pater v ubytovací části a 2 restaurační patra. Mnoho Přerovanů dodnes vzpomíná na smažené sýrové koule, na kterých si do místní restaurace chodívaly pochutnat rodiny na nedělní oběd.

Jako hotelový dům byl později využíván i pro veřejnost, dokud ho armáda neodkoupila a nezačala využívat jako ubytovnu pro vojáky, kteří sloužili na bochořském letišti. S jejich odchodem do Náměště nad Oslavou pozbyl provoz vojenské ubytovny v Přerově pro armádu smysl, a tak se ho pokusila prodat za 62 milionů korun.

O osudu rozhodnou zastupitelé ještě letos

Z původní ceny postupně armáda slevila na 46 milionů korun, město jej nakonec získalo za částku 40, 5 milionů korun. Záměr města budovu odkoupit, aby v ní nevznikla další z problémových ubytoven, teď vystřídala diskuze nad tím, jak objekt využít. Přestože se většina radních i obyvatel přiklání k variantě vybudovat zde bydlení pro seniory a startovací byty pro mladé rodiny, ve hře je také varianta, že hotel Strojař půjde k zemi. Rozhodnout by o tom mělo zastupitelstvo v prosinci 2016.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..