Na přejezdu se sklopí závory a s houkáním projede droboučký vláček. Zastavuje ve stanici Jívová, která má svou přesnou podobu z 80. let minulého století. Na modelovém kolejišti v Přerově je podobných přesných kopií stanic několik, nechybí ani modely míst, která můžete potkat po celé republice. Mezi nimi například rozhledna z Pradědu, která se zřítila ještě před svou renovací.

„Modelové kolejiště buduje klub modelářů už od roku 1970, kdy se parta nadšenců rozhodla založit první malý model. Dnes má na 35 metrech čtverečních téměř 140 metrů kolejnic a kolem nich dokonalé kopie budov, míst, ale také stromů nebo lidí,“ popisuje kolejiště Petr Sovadina z Klubu železničních modelářů a přátel železnice v Přerově.

Modelové kolejiště mohou návštěvnci vidět jen jedenkrát ročně, na konci listopadu. Letos bude otevřeno 19. a 20. listopadu, kdy kolejiště a jeho okolí dostanou podobu 70.let 20. století, a to včetně dobových nápisů nebo strojů. Další víkend, 26. a 27. listopadu, pak předvedou modeláři vláčky z let 80.

„Na výstavu chodí tisíce lidí, měli jsme tu pána z Austrálie, který možnost kolejiště vidět málokdy vynechal,“ zve Petr Sovadina. “ Brzy bychom chtěli kolejiště přestěhovat do nové budovy, kterou spolek pořídil. Jde o budovu celního skladu z roku 1932, pro kterou teď sháníme peníze na rekonstrukci,“ dodává.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..