To, že cigarety na dětská hřiště nepatří, ví každý alespoň trochu uvědomělý občan. Realita bývá, ale často jiná a kouření na místech určených pro dětské hry není nic výjimečného. Město Přerov se proto rozhodlo dát chystanou vyhláškou stopku kuřákům ohrožujících zdraví těch nejmenších.

Příprava vyhlášky byla zahájena již v roce 2013. Podnět k jejímu projednávání dali samotní občané, avšak nakonec nedošlo k jejímu projednání. Pracovníci magistrátu, kteří „oprášili“ tři roky starý návrh vyhlášky, zaktualizovali seznam hřišť a přesně definovali lokality, kde nemohou kuřáci být. „Jedná se o devadesát dva míst jak v Přerově, tak i v jeho místních částech. Pokud vyhláška projde hlasováním zastupitelstva, seznámíme občany s přesně vymezenými lokalitami,“ doplnila právnička města Jana Hrubá.

Pro stanovení plochy dětského hřiště byla určující minimální 3 metrová a maximální 10 metrová vzdálenost od prvků dětského hřiště, a to v zájmu dodržení pravidla proporcionality a rovného přístupu. Samotná plocha dětského hřiště pak byla stanovena s využitím podpůrných orientačních bodů přímo v terénu – například roh domu, konec chodníku, lampa veřejného osvětlení a podobně.

Zdali je vyhláška dodržována by kontrolovala městská policie, která by měla oprávnění za její porušení ukládat sankce. O tom, zdali radní dají vyhlášce zelenou se bude diskutovat na jejich zasedání 17. října.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..