Černobílé a barevné fotografie dobového Přerova, reálie města a místní přírody, snímky přerovských osobností, obrazová dokumentace z listopadu 1989, ale i svědectví ze sportovních klání nebo jazzových koncertů. Taková bude nadcházející jubilejní výstava k 75. narozeninám přerovského fotografa Jana Čepa v Galerii města Přerova. 

Necelé dvě stovky jeho nejlepších záběrů zahrnou autorovu reportážní tvorbu za posledních 40 let. Velkoplošné fotografie doplní expozice kovaných objektů Jiřího Jurdy mladšího.

„Autor desítek druhů pohlednic Jan Čep neopomene na výstavní ploše představit ani tuto specifickou komoditu, jíž se může pochlubit ne každý fotograf. Návštěvníkům připomenou zapomenuté i současné pohledy na hrad Helfštýn, Rajnochovice, Rusavu, Tesák, Lázně Teplice nad Bečvou  nebo dokonce spřátelený holandský Cuijk,“ uvedla kurátorka výstavy Lada Galová.  „Z objektivu Jana Čepa vzešly ale například také fotopodklady pro originální vstupenky na Helfštýn, které se na hradě používaly spoustu let, podílel se na obrazové části desítek místopisných publikací či kalendářů. To vše bude vedle fotografií na výstavě připomenuto,“ pozvala Galová.

Kdo je fotograf Jan Čep

Jan Čep se narodil 17. srpna 1941 v Čekyni a fotografuje prakticky od dětství nepřetržitě. „Našlo by se málo dnů v mém životě, kdy jsem nemačkal spoušť,“ tvrdí Jan Čep. Doma měli fotoaparát na klasický kinofilm značky Rodenstock, přezdívaný „měcháček“, jak vzpomíná vystavovatel. „V roce 1973 jsem si koupil první lepší foťák – Exaktu,“ loví v paměti fotograf. Po smrti nestora přerovské fotografie Františka Totha po něm začal dokumentovat místní fotbal. „Nakoupil jsem objektivů a hned první snímek z prvního zápasu skončil na titulní straně deníku Sport. To mě neuvěřitelně nakoplo,“ vzpomíná Čep. Později pracoval také jako přispěvatel Nového Přerovska, Přerovského Echa i Přerovských Listů, deníků Nová Svoboda, Sport nebo Stadion.

Jan Čep se od počátku 90. let až do současnosti živí výhradně jako fotograf na volné noze. Spolupracoval s ateliérem Pavla Motana v Lipníku nad Bečvou, s Konicou Jiřího Křižky a s Milošem Flašarem krátce provozoval společný fotoateliér v Pivovarské ulici. Navzdory výhodám digitálu, které uznává, trvá na svém přesvědčení o tom, že klasický kinofilm je stále v něčem nepřekonán.  „Klasika byla klasika. Mrzí mě, že analogová fotka šla do kytek. A černobílá fotografie, tak té se už vůbec nic nevyrovná,“ míní.

Jan Čep vystavoval v bývalé Komuně, v Klubu na Kopaninách i v Městském domě v Přerově, na svém kontě má expozice v partnerských městech Cuijk a Bardějov.

Výstavu doprovodí kované objekty Jiřího Jurdy mů.

Výstavu s názvem Fotograf Jan Čep doplní kované objekty z umělecké dílny Jiřího Jurdy mladšího, který bude prezentovat černé řemeslo prostřednictvím přibližně desítky exponátů. Jeho otec Jiří Jurda starší je mj. spoluzakladatelem mezinárodního kovářského sympozia Hefaiston. Vernisáž fotografií i kovaných předmětů se uskuteční v Galerii města Přerova na Horním náměstí ve čtvrtek 3. listopadu v 17 hodin.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..