Téměř tři stovky názorů na využití někdejšího hotelového domu Strojař sesbírali tazatelé v úterý 4. října na Senior Symposiu, které se konalo v Přerově. Od středy 5. října se stejný dotazník dostává do rukou také Přerovským rádcům, kteří mohou až do pátku 11. listopadu vyjádřit svůj názor na Strojař – a jeho budoucí fungování.

Devítipodlažní hotelový dům, postavený na sklonku šedesátých let minulého století, koupilo město Přerov za 40 a půl milionu korun – a pořizoval se z obavy, aby ve 144 bytových jednotkách nevznikla sociální ubytovna. V současné době, kdy už Strojař přešel z majetku Ministerstva obrany do vlastnictví města Přerova, je třeba najít jeho smysluplné využití. Poradit mohou Přerovští rádci.

Dům pro seniory nebo komunitní bydlení?

Jednou z možností, na niž cílí i dotazník, je takzvaný komunitní dům pro seniory. Nejedná se o domov důchodců – ani o pečovatelský dům. Komunitní dům by nabídl nájemní bydlení lidem ve věkové kategorii 60+, kteří by měli k užívanému bytu bonus v podobě možnosti sídlení společenských prostor, v nichž by se mohli scházet a trávit čas.

Pro formální i neformální setkání by mohla sloužit například tělocvična, knihovna, sauna, televizní místnost či knihovna. V angličtině tento dům nese název „cohousing“ – a tento pojem je možné přeložit jako blízké sousedské bydlení, které klade důraz na hlouběji sdílené mezilidské vztahy – s jasnou podporou osobní nezávislosti. Dotazník se proto ptá rádců, zda by měli o takový typ bydlení zájem, popřípadě za jakých podmínek.

Dotazník mohou rádcové vyplnit od 5. října do 11. listopadu 2016.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..