Historické vlaky, koncerty, projížďka parním vlakem. Takové bylo 10. výročí DPOV, které proběhlo poslední zářijový pátek na přerovském nádraží. Stovky návštěvníků si užily netradiční den a ukázali tak, že Přerov může být hrdý na svou minulost i současnost dopravního uzlu Moravy.

Na pódiu se vystřídaly kapely In flagranti, Jelen nebo slovenská legendární kapela No Name. Velkým zážitkem ale byla i jízda parním vlakem, který provezl návštěvníky po okolí přerovského nádraží. Na místě se však našla také řada dalších unikátních vlaků.

Meziválečná elegance i parní pohon

Mezi nimi nechyběl ani Stříbrný šíp. Elegantní motorový vůz ze 40. let se tu představil v renovované podobě. Vůz navržený jako lidovější alternativa ke Slovenské strele toho na kolejích moc nenajezdil.  Hned na počátku totiž jeho rozjezd ukončila okupace, která motorovým vozům nepřála.  Za své éry najezdil pouze 52 tisíc kilometrů. Jediný vyrobený vůz M 260.001 tak dlouhou dobu chátral coby klubovna různých spolků, dílenský sklad nebo útočiště bezdomovců. Po kompletní rekonstrukci a dovybavení chybějícících interiérových prvků teď představuje unikátní technickou památku.

K vidění ale byla i parní lokomotiva Kocúr 314.303, návštěvníci se mohli posadit na sedačku strojvedoucího lokomotivy Hyrania, Bangladéška, Pilštyk a dalších. Vedle sebe tu stály moderní vlaky Pendolino nebo City Elefant i historické vozy Hurvínek.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..