Loňská tragédie před barem Lumír v centru města pokračuje v těchto dnech u soudu. Podle znalce nebyl mladík nebezpečný, podle svědků neútočil ani pes. Rozsudek by mohl padnout na konci listopadu.

Vyšetřování případu z 10. ledna loňského roku trvalo řadu měsíců. Spor před barem, který řešili policisté, dopadl tragicky. Dnes již bývalý strážník Robert Fryč zastřelil třiadvacetiletého mladíka, který v době výstřelu ležel na zemi. Strážník se hájil tím, že mířil na psa.

Více o případu zde >>

„Zcela určitě šlo o neadekvátní jednání, nebyl zde důvod pro použití zbraně,“ uvedl soudní znalec.Podle zákona mohou strážníci střílet jen v případě nutné obrany nebo krajní nouze. Tento případ to však nebyl.

Znalecký posudek strážníkovi přitížil

Dnešní vyjádření znalce tak strážníkovi u soudu přitížilo. „Útok mu nehrozil, v krajní nouzi by možná mohl použít zbraň proti zvířeti. Podle svědků však pes neútočil, šlo o štěně. Poškozeného lze také těžko označit za nebezpečného pachatele,“ popsal Náchodský.

Kromě samotné střelby kritizoval znalec také to, že u sebe strážník neměl obušek, ten prý ležel zapomenutý ve skříňce. Na místě měla také zasahovat státní policie. Přestože byl strážník ve stresu, podle znalce prý byla jeho rozpoznávací schopnost ovlivněna, ne však zastřena úplně.

Soud případ odročil na 22. listopadu, kdy by mohl padnout rozsudek.

Zdroj: ČTK

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..