Památník Jednoty bratrské, který vznikl na místě archeologických nálezů v lokalitě Na Marku, se bude slavnostně otevírat v neděli 11. září. Slavnostní otevření tak završí Den evropského dědictví.

Památník Jednoty bratrské letos za milion a půl vyrostl v lokalitě Na Marku. Expozice pod širým nebem bude slavnostně otevřena a na premiéře nebudou chybět ani velikáni české historie, kteří právě v těchto místech pobývali a vzdělávali přerovské děti. „Pozvali jsme členy skupiny Rabussa, kteří hrají dobové písně. Její členové se nám představí i v rolích Blahoslava a Komenského,“ prozradil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Památník respektuje půdorys základů domu ze 16. století

Místo pro historickou expozici nebylo vybráno náhodně. „Památník je v  prostoru vymezeném zdmi z pohledového betonu, jež respektují půdorys základů bratrského domu se školou, které jsme s kolegy v lokalitě Na Marku odkryli během výzkumu v letech 2012 až 2013,“ připomněl archeolog Zdeněk Schenk.  Součástí památníku bude i historický model místa, herní prvek pro děti a zajímavý bude i obsah prosklených vitrín. „Návštěvníci v nich uvidí texty, schémata, ale také kopie artefaktů, které tu ze země vyzdvihli archeologové,“ řekla vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Mezi ukázkami nálezů bude například replika dlaždice s otiskem stopy psa, vyzvednutá z podlahy bratrského sboru,  dále cihla s otiskem kočičích tlapek z bratrské školy, replika osmanské zlaté mince ražená v letech 1603 až 1617 sultánem Ahmedem I., knižní kování z knih jednoty bratrské či ukázka kachlů z kamen, kterými byly vyhřívány místnosti bratrské školy.

Součástí památníku je i cesta, po které kráčel Jan Amos Komenský

Největší zajímavostí se se ovšem stane odkrytá historická cesta, z níž byl přístup do školy a po které prokazatelně kráčeli velikáni naší kulturní historie. A právě po této vzácné cestě se mohou první návštěvníci projít. Archeolog Zdeněk Schenk připomněl, že v případě této dlážděné uličky, oddělující bratrský sbor od bratrského domu se školou, došlo k preparaci a nejnutnějším kamenickým opravám jejího povrchu.  „Pro nás, archeology, představuje právě dlážděná cesta nejautentičtější část památníku. Je symbolem propojení současníků s obdobím renesance a obdobím působení jednoty bratrské, kdy město Přerov zažívalo svůj největší rozkvět – a rovněž s dobou, kdy právě po této cestě kráčel Jan Amos Komenský, jeden z nejvýznamnějších učenců Evropy 17. století,“ konstatoval Schenk.

Slavnostní otevření památníku je součástí Dnes Evropského dědictví, které Přerov oslaví nejen zpřístupněním památek, ale letos nově i otevřením dvorků v historické části města.

Zdroj: Přerov

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..