Perokresby, portréty a ilustrace karikaturisty Václava Šípoše vystaví Galerie města Přerova od čtvrtku 8. září. Umělec do Přerova přijíždí mimo jiné také se souborem kreseb s hudební tematikou, pořízeným na ostravském kytarovém workshopu. Vernisáž v 17 hod bude předcházet slavnostnímu ukončení festivalu Hudební léto na hradbách a zahájení čtvrtého ročníku Blues nad Bečvou, o něž se postará anglický blues-rockový kytarista Will Johns v 19 hodin na outdoorovém pódiu nad řekou Bečvou.

Karikatura vznikne i na vernisáži

Kreslíř a profesionální karikaturista Václav Šípoš také fotografuje a vytváří pro ostravské televizní studio animované vstupy k seriálům a pohádkám. „Jako karikaturista je Šípoš často k vidění na ulici nebo v kavárnách, preferuje kresbu naživo, nikoli podle fotografií. A jak přislíbil, nejinak tomu bude také na vernisáži a následném koncertu, kde předvede rychlokresbu karikatury v přímém přenosu,“ zve na netradiční zahájení výstavy do městské galerie její vedoucí Lada Galová.

Pardon, přátelé, karikatura se musí podobat

Z devadesáti procent lidé chtějí podle Václava Šípoše nakreslit karikaturu podle dodané fotografie. „Ale já říkám, pardon, přátelé, když kreslím karikaturu, tak se musí jen podobat. Což vyplyne z osobního kontaktu, nikoli při obkreslování fotky,“ říká umělec, který byl nejprve zaměstnán jako výtvarník a fotograf, ale od roku 2001 je na volné noze a živí se výtvarnou činností a pořizováním karikatur. „Převážně to jsou portréty, které kreslím tuší, rozmývám vodou nebo používám akvarelové barvy. Kreslím nejraději perem, momentálně se věnuji i aktům a kreslení figur v ostravském ateliéru,“ dodává vystavovatel.

Václav Šípoš má na svém kontě souborné i samostatné výstavy v tuzemsku i zahraničí. V Přerově budou jeho karikatury k vidění do 25. září. Ve čtvrtek 29. září je vystřídá expozice paličkovaných krajek přerovské autorky Jitky Hanákové, která bude Galerii města Přerova zdobit po celý říjen.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..