Během října a listopadu navštíví legiovlak města Hranice, Olomouc, Prostějov a Přerov. Legiovlak s již 13 zrekonstruovanými vagony, představujícími život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války, přijede do Přerova 7. listopadu.

Zrekonstruovaný vlak přibližuje život legionářů na cestě Transsibiřskou magistrálou domů

Legiovlak, projekt Československé obce legionářské, připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítala už i krátce na Slovensko. V současnosti se Legiovlak skládá z 13 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem.

Letos přibude i luxusní důstojnický vagon

„Pokud vše vyjde, do Přerova bychom mohli přijet i s posledním zrekonstruovaným vozem, kterým bude luxusní vagon pro ubytování důstojníků. Jeho rekonstrukce byla nesmírně náročná,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100. Nový vagon bude upraven jako zázemí pro velitele. Každý návštěvník bude moci porovnat, jak na tom byli prostí vojáci v tzv. těpluškách, kde bývalo ubytováno až 16 mužů, oproti důstojníkům v téměř salonních vozech.

Program Legiovlaku

  • Hranice na Moravě  3. – 10. 10. 2016
  • Olomouc 13. – 28. 10. 2016
  • Prostějov 31. 10. – 6. 11. 2016
  • Přerov 7. – 13. 11. 2016
  • Zábřeh 29. 11. – 4. 12. 2016

Posádka ve vagonu, který je označený jako Plukovní prodejna, dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí.Od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se takto podařilo doplnit na 2 000 karet legionářů.

Kasárna na kolejích

Expozice Legiovlaku je přístupná zcela zdarma každý všední den od 8 do 16 hodin a o víkendech od 9 do 16 hodin. Komentované prohlídky s průvodcem pro veřejnost bez objednávky začínají každý den od 13 hodin a opakují se v pravidelných hodinových intervalech. Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byla totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu.

Kromě zmíněného důstojnického vozu jsme letos rozšířili i o kinosál Osvětového odboru odbočky Československé národní rady na Rusi, ve kterém budeme promítat dobové dokumenty a filmy,“ říká Charfreitag. Návštěvníci si tak dále budou moci prohlédnout ambulanci polní pošty, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, zdravotní vůz, kovářský vagon s obráběcí dílnou, krejčovský či štábní vůz. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin. Další informace najdete na webu www.legiovlak.cz.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..