V červnovém hlasování zvedlo pro projekt Mamutov ruku 29 zastupitelů, čímž dali zelenou tomuto velkolepému projektu. Ten by mohl do Předmostí ročně přilákat až desetitisící návštěvníků. 

Lokalita v Předmostí je archeology často přirovnávána ke světoznámým Věstonicím. Na rozdíl od nich však v Předmostí nenalezneme téměř žádné expozice, které by věk lovců mamutů připomínaly. To by se mohlo změnit na přelomu roku 2018 a 2019, kdy by tu měl vyrůst rozsáhlý areál s příznačným názvem Mamutov.

V první fázi Mamutova se počítá s rekonstrukcí bývalé cihelny v Předmostí. Právě tady by měly vzniknout expozice, prodejna suvenýrů, kavárna, zóna pro odpočinek, prakoviště a v neposlední řadě také rozhledna. Na realizaci první etapy je zapotřebí 34 milionů korun. Město by ze svého rozpočtu mohlo uvolnit až 2,5 milonu, zbytek peněz se pokusí získat z evropských dotací. „Právě dotace je pro projekt klíčovou a bez ní se Mamutov nebude realizovat,“ řekl Radek Pospíšilík, předkladatel projektu. Celý projekt pak bude stát 280 milionů.

Lokalita v Předmostí si zajisté takovouto investici zaslouží, neboť nálezy, které zde byly objeveny jsou světovým unikátem. „Naleziště v Předmostí bylo značkou, kterou Přerov zanedbával, takřka promrhal. Toto je jedinečná příležitost, jak věc napravit. Pokud se podíváte do starých atlasů a map, tak tam Přerov nenajdete, ale Předmostí ano,“ řekl zastupitel Jiří Lapáček pro Přerovské listy.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..