Kromě tradičně otevřených památek na Den evropského dědictví 11. září se zpřístupní jindy uzavřené dvorky v centru města – a slavnostní otevření čeká na nový Památník jednotky bratrské, který je připomínkou toho, že v Přerově žili a pracovali biskup Jan Blahoslav a Učitel národů Jan Amos Komenský.

„Dvorky otevřeme pro veřejnost v čase 12.56. Nevybrali jsme ho náhodně, neboť právě v roce 1256 povýšil Přemysl Otakar II. Přerov na město. Akce nazvaná „dvorky“ se koná u příležitosti 760. výročí města,“ uvedla jedna z organizátorek akce Helena Netopilová. V centru města bude v neděli 11. září pro návštěvníky zpřístupněno pět dvorků.

Dvorky se otevřou na adresách:

  • Horní náměstí 10, náměstí TGM 2,
  • Palackého 21,
  • Žerotínovo náměstí 44

Zájemci budou moci nahlédnout také do zahrady u pravoslavného chrámu svatého Cyrila a Metoděje na rozhraní ulice Wilsonova a Žerotínova náměstí. Nepůjde ale jen o návštěvu dvorků, ale i doprovodný kulturní a zábavný program, který potrvá až do šesti hodin odpoledne.

„Na zájemce čeká třeba hravý dvorek s textilními hračkami, loutkové divadlo Přerovský Kašpárek, výstava výtvarných prací alternativních umělců, výtvarná dílna, hudební vystoupení, fotodílna i dvorek architektury,“ doplnila další organizátorka akce Marta Jandová. Ke všem dvorkům povedou šipky, které návštěvníky nasměrují k cíli.

V 18 hodin se pak slavnostně otevře také Památník Jednoty bratrské u Bečvy. Poslední akcí toho dne bude křest knihy historika Petra Sehnálka, jenž se odehraje právě v „kulisách“ čerstvě otevřeného Památníku jednoty bratrské. Publikace, která kromě textu ukrývá dvě stovky historických fotografií, se jmenuje příznačně Procházka zapomenutým Přerovem.

Zdroj: Přerov

 

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..