Lavička, kterou Přerov vyhrál v soutěži „Tady žiju“, zaměřené na městskou mobilitu, bude umístěna před Městskou knihovnu, která sídlí na Žerotínově náměstí. Vítězství podpořil mimo jiné chystaný Plán mobilita města Přerova.

Toto umístění si Přerované odhlasovali v anketě, která probíhala na webových stránkách města od 8. do 30. června. V konkurenci devíti lokalit, ze kterých si mohli návštěvníci stránek vybrat, zvítězilo umístění před knihovnou s počtem 91 bodů na celé čáře. Na druhém místě skončil Čekyňský kopec s 57 body a v těsném závěsu za ním umístění u loděnice s 55 body.

Konkurence Zlína a Českých Budějovic

V rámci soutěže „Tady žiju“ se představilo 17 českých měst, mezi jinými Zlín, Jihlava nebo České Budějovice. O výsledcích rozhodli účastníci konference zaměřené na městskou mobilitu, která se konala koncem dubna v Koutech na Vysočině. Každé ze soutěžních měst představilo současný dopravní systém, hlavní pozornost se ale zaměřila na vizi dalšího rozvoje, plánovaná opatření a možnosti trávení volného času. Klíčová byla schopnost předvést krásy města, vyzvednout pozitivní příklady a vize v oblasti dopravy. Města vytipovala také místa, kde se objeví nová opatření, jež od letošní zimy nově definuje zákon o silničním provozu. Mezi ně patří například cyklistická ulice, sdružený přechod pro chodce a cyklisty nebo jízdní pruh pro cyklisty, který mohou využívat i motorová vozidla.

Vítězství pro Přerov

Vítězem soutěže se stal Přerov, úspěch slavila i další moravská města Olomouc, Šumperk, Třinec, Otrokovice a Uherské Hradiště. „Prezentovali jsme velké projekty i malá chytrá řešení, která odstraní zbytečné bariéry pro svobodný pohyb bez motoru,“ řekl o vizi Přerova radní Jan Horký. Město letos zahajuje práce na plánu mobility, ale nečeká, až bude hotov. Již nyní postupně zavádí dílčí zlepšení, jako je propojování cyklostezek pomocí přejezdů pro cyklisty a další úpravy.

Přerov v současné době disponuje více než 25 km cyklostezek. Od prosince loňského roku funguje parkovací dům pro kola u vlakového nádraží, jeho služby využilo už více než 4 000 cyklistů. „Vítězství v soutěži nás velmi potěšilo a ukázalo, že se vydáváme správným směrem. Už jen samotná účast a možnost srovnání se s ostatními městy byla velmi inspirativní,“ hodnotí účast v soutěži Jan Horký.

Zdroj: Město Přerov, foto: mmcité

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..