V pondělí 1. srpna bude zahájena registrace zájemců o Seniorské cestování v Olomouckém kraji. Projekt, který nabízí výlety osobám starším šedesáti let, spustilo hejtmanství poprvé před osmi lety. Zájem o výlety na atraktivní místa regionu se každým rokem zvyšuje.

Krajem cestuje 3 000 seniroů
„Vedení Olomouckého kraje se rozhodlo vyhovět velkému zájmu lidí o tento způsob cestování a pro letošek opět navýšilo kapacitu zájezdů. Na putování po našem regionu se tak vydají na tři tisíce seniorů. Částka určená na projekt byla ve výši 1,5 milionu korun, nicméně v rámci veřejné zakázky na realizaci Seniorského cestování byla vysoutěžena cena ve výši 1 167 790 korun,“ řekl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Seniorské cestování je zaměřené na aktivity dříve narozených obyvatel našeho regionu, kterým umožní navštívit zajímavá místa Olomouckého kraje. První zájezd se uskuteční 18. srpna a možnost cestovat budou mít senioři až do října tohoto roku.

Na zámek i na elektrárnu
Senioři se letos podívají například do nově otevřeného zámku v Čechách pod Kosířem, který mimo tradiční zámecké expozice nabízí také filmovou – zaměřenou na dílo Jana a Zdeňka Svěrákových. Zavítají i do Muzea kočárů, které představuje ojedinělou a největší sbírku historických kočárů, saní a luceren. Velmi oblíbená je prohlídka přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně v Jeseníkách.

Dalším technicky zaměřeným výletem bude návštěva Hornického skanzenu ve Zlatých Horách, který se letos rozšíří o strážní věž, funkční tavicí pec a dům řemesel. V nabídce samozřejmě nechybí oblíbené hrady Šternberk a Helfštýn nebo město Olomouc. Spíše v relaxačním duchu se pak ponesou výlety mířící do Priessnitzových léčebných lázní nebo do Termálních lázní Velké Losiny.

Za výlet senioři zaplatí jen dvě stovky
„Organizační část celého projektu zajišťuje cestovní kancelář vybraná v rámci výběrového řízení. Olomoucký kraj pak kontroluje řádné plnění smlouvy. V zájmu kvalitní služby a zodpovědného přístupu každého účastníka je nastavena finanční spoluúčast ve výši 200 korun. Senior z našeho kraje pak může absolvovat pouze jeden výlet,“ doplnila náměstkyně hejtmana Yvona Kubjátová.
Stejně jako v loňském roce se do přípravy projektu zapojila také Krajská rada seniorů Olomouckého kraje. Její zástupci měli možnost připomínkovat podmínky zadávací dokumentace i smlouvu.
Senioři budou osloveni zejména prostřednictvím tištěných i elektronických letáků, médií a také přes krajskou radu seniorů.
Od 1. srpna bude navíc zprovozněna na adrese: www.seniorskecestovani.eu webová stránka určená přímo zájemcům o cestování. Ti mohou pro tento účel využít také klientské centrum v Hotelu Flora, Krapkova 34, Olomouc, Turistické informační centrum Olomouc či další smluvní partnery – zejména turistická informační centra v Olomouckém kraji (např. Litovel, Uničov, Šternberk, Prostějov, Šumperk a další jsou v jednání). Cestovní kancelář bude přijímat objednávky na telefonních číslech 585 204 627, 585 204 629 a 606 780 178.

Kraje reagují na nabídky tzv. „šmejdů“

Seniorské cestování se v regionech rozvinulo po odvysílání dokumentu Silvie Dymákové s názvem Šmejdi, který zachycoval praktiky prodejců zboží, kteří pořádají předváděcí akce a seniory pod záminkou výletů vozí na uzavřená místa, odkud nemohou sami odejít, a kde jim nutí nabídku svého zboží. Ukázalo se, že řada seniorů tyto postupy zná, ale na předváděcí akce přesto jezdí, protože se cítí osaměle.

Kraje a města se proto zaměřily na nabídku jednodenních zájezdů pro seniory, které se pohybují v ceně od 30 do 500 korun. Nabídku doplňují příspěvkové organizace nebo i komerční firmy, které zaručují výlety bez obav ze „šmejdů“. V Olomouckém kraji funguje seniorské cestování osmým rokem.

Doplňující informace k vybrané CK

  • Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu
  • e-mail: info@central-moravia.cz
  • Klientská centra:
    Hotel Flora, Krapkova 34, Olomouc,
    Turistické informační centrum Olomouc, Horní náměstí (podloubí radnice)

Prodej výletů: pondělí – čtvrtek: 9:00 – 16:00, pátek: 9:00 – 12:00
Prodej výletů u smluvních partnerů (turistická informační centra) dle otevírací doby jednotlivých center.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..