Poklepáním na základní kámen byla v pátek 22. července zahájena stavba ochrany města Přerova před povodněmi. O půl deváté ráno se na nábřeží Edvarda Beneše sešel ministr zemědělství Marian Jurečka, generální ředitele Povodí Moravy Jan Hodovský a náměstek primátora Pavel Košutek.

„Jsem rád, že po 19 letech od ničivých povodní v roce 1997, se protipovodňová ochrana v Přerově a okolních obcích začala realizovat,“ komentoval zahájení ministr zemědělství Marian Jurečka. „Komunikujeme už i s vlastníky pozemků v oblasti plánovaného vodního díla Skalička nebo s obcí Troubky, takže po tolika letech se tu věci opět dávají do pohybu.“

Projekt „Protipovodňová opatření v Přerově na nábřeží Dr. Edvarda Beneše“představuje druhé dílčí opatření v rámci protipovodňové ochrany Přerova. Bude spočívat ve vybudování  protipovodňové betonové nábřežní zídky na nábřeží od Mostu Míru k Mostu Legií. Zídka bude realizování mezi chodníkem a vozovkou. Stavba by měla začít ještě během léta a trvat přibližně rok.

U Kazeta už se staví

Aktuálně už probíhá výstavba ochrany města u podniku Kazeto. Spočívá ve vybudování nábřežní ochranné betonové zídky ve formě plného zábradlí. Zídka bude realizována na stávající opěrné zdi na levém břehu toku Bečvy a její stavba přijde na 6,3 milionů korun. “. Dokončení je plánované na první čtvrtletí příštího roku. Akce je financována z prostředků dotačního programu Ministerstva zemědělství „Podpora prevence před povodněmi III.


Následovat bude stavba dalších opatření, které se aktuálně zpracovávají na úrovni dokumentace pro územní řízení. Sem patří ochrana podél zbytku nábřeží Edvarda Beneše na protějším břehu Kazeta, dále protipovodňová opatření U Tenisu a záchytný profil plavenin Prosenice. Protipovodňová opatření v Přerově vyjdou na více než 100 milionů korun.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..