Téměř raritní věc se dostala na stůl přerovských radních. Rozhodnout měli o osudu zhruba sto let starého trezoru v barvě slonové kosti, který byl v majetku města, měl tu celá léta přiřazeno inventární číslo – ale nikdo už od jeho zámku neměl klíč. Nakonec se radní rozhodli dát ho do muzea.

trezor1Podle odborníků byl trezor vyroben v rozpětí let 1900 až 1940 – a dnes už je nedohledatelné, co všechno ve svých útrobách ukrýval a kdy naposledy sloužil svému účelu. „Protože pro trezor nemáme využití – a zároveň víme, že se jedná o zajímavý historický předmět – rozhodli jsme se ho vyřadit z majetku města a darovat Muzeu Komenského v Přerově,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Zamčený trezor je vysoký asi sto šedesát centimetrů a skládá se z několika částí – spodní dřevěné skříňky, určené na méně důležité dokumenty, a větší skříně z masivní oceli. Na trezoru je uvedeno: Vojtěch Netopil, Přerov.

trezor2„Víme, že Vojtěch Netopil měl železářství na Dolním, dnes Masarykově náměstí, ale už s jistotou nevíme, zda by majitelem trezoru, nebo jeho výrobcem. To už bude úkol pro historiky,“ doplnil Pavel Košutek.

Podle pracovníka muzea Lubora Maloně bude zajímavý trezor prozatím uložen v depozitáři muzea a možná později najde uplatnění i v rámci některé z výstav.

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..