Žánrové i dokumentární fotografické minisérie, mapující život na železnici v oblasti severní Moravy a Polska, budou součástí širší časosběrné výstavy s výmluvným názvem Čas na kolejích, která bude zahájena v Galerii města Přerova v úterý 28. června. Autor cyklu, přerovský fotograf Pavel Ondrůj, dá skrze své snímky technických detailů nahlédnout do reálií železničního prostředí, ale třeba poeticky naladěným divákům zároveň zprostředkuje žánrové záběry přírody v okolí trati.

„Atmosféra na železnici je naprosto specifická, a právě to je mi inspirací. Snažím se zachytit jak celky, tak detaily všedního dne, spojené s děním kolem ní. Fotím v každém ročním období, v každém denním čase, za každého počasí. Romantizující pohledy střídám s industriálními snímky, snažím se nahlížet objektivně realitu všedního dne a zároveň vidět krásu prostředí, byť někdy skrytou,“ říká autor.  Lásku k fotografování má už od dětských let díky otci, který ho brával do fotokomory, vážněji se koníčkem zabývá od roku 1997. Je členem Českého svazu fotografů, v dřívějších letech coby člen Olomouckého fotoklubu participoval na souborných výstavách například v olomouckém Muzeu umění.

Galerie města Přerova představí asi desítku jeho ucelených minisouborů, z nichž některé nastíní českému divákovi i život na železnici v Polsku, konkrétně třeba v Leszně, Varšavě nebo Zakrzewu.

„Jedna série formou originální fotoreportáže přiblíží proslulý polský bluesový festival Bluesexpres, odehrávající se na sto kilometrů dlouhém úseku tratě z Poznaně do Zakrzewu. Tato hudební slavnost se z velké části děje přímo v jedoucím vlaku, ale hraje se třeba i v zastávkách, kudy vlak projíždí, na nástupištích a nádražích,“ přiblížil atmosféru fotograf Pavel Ondrůj, známý Přerovanům doposud spíše jako zakladatel hudebního festivalu Blues nad Bečvou. Po polské železnici cestuje často a za posledních pět let tu nasbíral materiál pro výstavu ze všech koutů této země.

Výstava je pořádána ve spolupráci s Městským evropským informačním střediskem a za přispění Olomouckého kraje. Doprovodná expozice ve vitrínách bude prezentovat ukázky z historie fototechniky, a sice fotoaparáty a zvětšovací přístroje firmy Meopta.

Vernisáž se uskuteční v úterý 28. června v 17 hod za hudebního doprovodu kapely MothersFollowChairs, program doplní poezie přerovského autora Čestmíra Beťáka.  Snímky budou k vidění do 2. srpna, kdy je na zdech galerie vystřídají obrazy malíře a hudebníka Ivana Mládka.

Zdroj: GMPR

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..