Aktuální záběry z rekonstrukce Prioru v Přerově ukazují, že na stavbě se jde do finále. Do konce června by měly být hotovy stavební práce tak, aby se mohli nastěhovat nájemci prodejních ploch. Slavnostní otevření je naplánováno na 25. srpna 2016.

Tam, kde od roku 1986 stával obchodní dům Prior dnes roste stavba mnohem větší. Na ploše obchodního domu i bývalého parkoviště bude stát nákupní galerie o rozloze 15 000 metrů čtverečních. Místo v ní najde na 60 obchodů a služeb. Do dneška jsou potvrzeni nájemci:

 

Stavební práce by měly být hotovy do 30. června, poté se do objektu budou stěhovat nájemci. Slavnostní otevření je naplánováno na 25. srpna, kdy už mají být všechny obchody na svém místě.

Vykopávky stavbu pozdržely

Před zahájením stavby proběhl na místě bývalého parkoviště archeologický průzkum, který přinesl zajímavé objevy.Drobný, ale významný nález srpové čepelky zhotovené z pazourku zřejmě pochází z období neolitu, tedy 6. až 5. tisíciletí před naším letopočtem.

Ve výkopech u Prioru archeologové odkryli také tři tisíce let starý popelnicový hrob, spadající do mladší doby bronzové, zajímavý je i objev části lidské kostry, jež byla pravděpodobně součástí pohřebiště z mladší doby hradištní.

Původní záměrem investora navíc bylo i zachování obvodového pláště budovy a jeho rekonstrukce tak, aby se zachoval původní ráz domu. Vzhledem k jeho stavu však majitel vyhodnotil, že bude vhodnější na místě Prioru postavit stavbu zcela novou a z původní budovy nezbylo nic.

Parkování pro návštěvníky i obyvatele na jedné střeše

Podmínkou odprodeje parkoviště městem investorovi bylo zachování původních sto parkovacích míst pro obyvatele města. Investor problém s parkováním vyřešil vybudováním parkoviště na střeše nákupní galerie. Karty za dvě stovky budou v prodeji v Kulturním a informačním středisku města.

„Město má smlouvu s majitelem budovy, že pro držitele parkovacích karet bude vyhrazeno 100 míst. Nechali jsme připravit 500 parkovacích karet, u kterých platí stejně jako u jiných parkovišť, že zaparkovat bude možno, pokud budou vyhrazená místa volná,“ uvedl k parkování náměstek primátora Petr Měřínský.

„Máme smlouvu s městem, že budeme pro majitele držet 100 parkovacích míst. Systém vstupních bran tak bude nastaven, aby po vjezdu stého auta na vyhrazené místo nepustil další, dokud některé neodjede. Věříme ale, že míst bude dost,“ upřesnil za Galerii Přerov Radovan Pilich, výkonný ředitel společnosti, která stavbu investuje.

Prohlédněte si kompletní průběh rekonstrukce

V minulých článcích jsme se věnovali kompletnímu průběhu rekonstrukce. Veškeré fotky si můžete prohlédnout ve fotogalerii Rekonstrukce Prioru nebo článku o Rekonstrukci Prioru.

 

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..