Park na přerovském náměstí Františka Rasche čeká revitalizace za milion a čtvrt. Urbanistická studie, která leží na magistrátě už jedenáct let, dostane šanci k využití – zejména pak návrh výsadby a motiv mořských vln v dlažbě, které jsou připomínkou událostí, jejichž aktérem byl právě námořník z Přerova František Rasch. Náměstí by mělo dostat příznivější podobu do 11. února roku 2018, kdy uplyne sto let od jeho popravy.

Novou tvář dostane park k výročí námořníka Františka Rasche

„František Rasch byl jedním z vůdců vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v Boce Kotorské – a v čase výročí jeho smrti plánujeme vzpomínkový akt. Náměstí je ale zanedbané, a my mu chceme dát příjemnější ráz. Rada města už schválila zahájení projektové přípravy,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO). Podle něj bude úprava vycházet z projektu z roku 2005, ale ten nebude využit v celém rozsahu. Tehdy se totiž uvažovalo o rekonstrukci, která byla vyčíslena na 3 a půl milionu korun.

„Počítáme s opravou chodníků, revitalizací zeleně, ošetřením trávníků, úpravou záhonů, rekonstrukcí kontejnerových stání, výměnou nevzhledných betonových laviček a dalšího mobiliáře,“ konstatovala Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Jak dále připomněla, součástí náměstí je i pomník s bustou Františka Rasche – od roku 1987 zapsaný do seznamu kulturních památek – který by měl rovněž projít rukama restauratérů.

Park je trojúhelníkovitého tvaru a rozkládá se na ploše 3513 m2. V současné době není veřejnosti příliš vyhledávaný a lidé ho využívají spíše je pro zkrácení cesty. Na park těsně navazuje další park – a to na náměstí Svobody, kde je rovněž plánována revitalizace.

Zdroj: Město Přerov

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..