Tento pátek a sobotu opět ovládl Horní náměstí v Přerově, jako každý rok v tuto dobu, folklorní festival V zámku a podzámčí. Letošní ročník byl již desátý a zaměřil se na vojnu a její odraz v lidové kultuře Moravy, Slezska a Slovenska. Díky skvělému počasí, nádherné atmosféře a profesionálnímu výkonu organizátorů (49 dobrovolníků) se akce skutečně vydařila. Spokojení odcházeli nejen návštěvníci (1 340 osob), ale také účinkující (270 osob), kteří na svůj pobyt v Přerově zcela jistě dlouho nezapomenou.

Tip: Fotogalerii plnou barevných krojů si můžete prohlédnout v článku V zámku a podzámčí.

V zámku a podzámčí (93)V zámku a podzámčí (88)

 

Páteční program zahájily historické tance

Festival zahájilvzdělávací programTluče bubeníček, který probíhal od pondělí 13. do pátku
17. června. Děti z mateřských škol byly lektorkami Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově zábavnou formou poučeny o tom, jaké starosti měli jejich vrstevníci v době války před více než sto lety. Program festivalu pokračoval v pátek večer pořadem Vere Gratia na Letní divadelní scéně přerovského zámku. V něm se divákům představila skupina historických tanců Vere Gratia z Napajedel, která představila gotické a renesanční tance a odívání. Jako její hudební host vystoupilo Trio Con Amore.

V sobotu zaplnily náměstí barevné kroje z Hané, Slovácka, Opavska i Slovenska

Sobotní programfestivalu se již odehrával jen na přerovském Horním náměstí. Přesně ve 13.30 hodin jej odstartovalo vystoupení známého a úspěšného folklorního souboru Stavbár, který působí při univerzitě v Žilině. Ve 14.00 hodin přivítal návštěvníky ředitel festivalu Mgr. Lubor Maloň a náměstek primátora statutárního města Přerova Bc. Tomáš Navrátil. Poté proběhla soutěž O zámecký klíč, ve které se utkalo 14 dětí o 11 míst v celkem pěti kategoriích. Při zpěvu lidových písní je doprovodila přerovská Cimbálová muzika Primáš, zpěv hodnotila odborná porota ve složení Věra Cimbálníková, Věra Jahodová, Iva Parolková, Karolína Pyrochtová, Jana Rudická a Jitka Štukavcová.

  1. kategorie (MŠ)
  2. místo: Natálie Inderková, MŠ A&J´s, Přerov, U Bečvy
  3. místo: Daniela Churá, MŠ Újezdec
  4. místo: Barbora Kolečářová, MŠ Přerov, Dvořákova
  5. kategorie (1. a 2. třída ZŠ)
  6. místo: Karolína Koňaříková, ZŠ Přerov, Svisle
  7. místo: Elen Polická, Přípravný soubor DDM Hranice

III. kategorie

  1. místo: František Polách, ZŠ a MŠ Lipník n. B., Hranická
  2. místo: Julie Jahnová, ZŠ Hranice, Šromotovo náměstí
  3. místo: Lucie Skácelová, ZŠ a MŠ Dubicko
  4. kategorie
  5. místo: Lucie Heiníková, Gymnázium M. Koperníka Bílovec
  6. místo: Tereza Harašínová, ZŠ Odry, Komenského
  7. místo: Marie Žeravíková, Hranický dětský pěvecký sbor

Cena diváků

Natálie Inderková, MŠ A&J´s, Přerov, U Bečvy

Hosté festivalu navštívili i městské památky

Zatímco probíhala zmíněná soutěž, vydaly se celkem tři skupiny účinkujících souborů z hlavního festivalového pořadu Jdou vojáci, jdou na procházky po památkách a krásách města Přerova. Navštívily Žerotínovo náměstí, Masarykovo náměstí, lokalitu Na Marku a park Michalov. Po svém návratu na Horní náměstí předvedly všechny soubory, dětské i dospělé, divákům své taneční, pěvecké a hudební umění, které bylo na velmi vysoké úrovni. Vše se točilo kolem vojny, takže diváci se mohli pokochat například odvedeneckými pásmy, verbuňkem, karičkami, dětskými hrami na jarmark, na husary a na vojáky. Během pořadu vystoupil Dětský folklorní soubor Olšavěnka Uherský Brod, Valašský soubor písní a tanců Malá Jasénka Vsetín, Slovácký soubor Kyjov, Folklorní soubor Vrtek Opava, Stavbár – folklorní soubor Žilinské univerzity a takřka domácí Hanácký soubor písní a tanců Klas Kralice na Hané. Pro účinkující byly připraveny také prohlídky přerovského muzea, které všechny doslova nadchly.

Pomyslnou tečku za festivalem udělalo Posezení u cimbálu na nádvoří přerovského zámku s CM Primáš Přerov a CM Okybača Lipník nad Bečvou. Ačkoli nádvoří bylo plně obsazeno návštěvníky, pořád se našlo dost místa na tanec a skvělou zábavu.

Desátý ročník otevřel dveře k další dekádě

Folklorní festival V zámku a podzámčí se letos uskutečnil podesáté. Myšlenka pořádání tohoto festivalu byla uvedena v život v roce 2006 a již v červnu 2007 proběhl jeho první ročník. Od té doby do Přerova zavítalo přes 120 souborů nejen z Moravy, Slezska a Čech, ale také z řady evropských zemí (Gruzie, Itálie, Maďarsko, Slovensko, Srbsko, Ukrajina). Divácky velmi úspěšné byly také komponované pořady pod širou oblohou, častou ve večerních hodinách, na nezvyklých místech města Přerova. Připomenout se sluší alespoň Keltskou noc, Hanáckou svajbu, muzikál Ječmínek, Hoří, hoří svatojánský ohníček a Olé, flamenco.

Zdroj: Haná Přerov, Foto: Lenka Blažková

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..