V rámci XII. ročníku Festivalu muzejních nocí 2016 se i letos zájemci o poznávání historie mohou těšit na oblíbenou akci, která si získává také u Přerovanů na stále větší oblibě. V pátek, dne 20. května 2016 proběhne ve výstavních prostorách Muzea Komenského v Přerově hrané vystoupení na tak trošku lechtivější téma s názvem (Ne)mravná noc u Poupětů.

 

pan-poupe.cte-noviny-a-pije-cajPřijmout účast na jednom z pěti po sobě jdoucích představení znamená využít zvláštní příležitosti setkat se v historické budově přerovského zámku osobně s patnácti kostýmovanými postavami, které na sebe během zcela nevšedního detektivního pátrání prozradí nejedno rodinné tajemství. Veselé epizody ze života charakterově velmi rozdílných postav nastavují zrcadlo měšťanům žijícím v našem městě na počátku 20. století, a to konkrétně v době, kdy byl do Přerova teprve nedávno přiveden vodovod. Návštěvníkům muzea bude tentokrát umožněno podívat se na minulost našich předků prostřednictvím smyšleného příběhu, který má v prvé řadě posloužit k pobavení diváků a k vylepšení jejich představy o nastíněném historickém tématu. Autorky scénáře popisovaného představení se tak snaží v náznacích několika více či méně pikantních scének připomenout dávno uplynulé časy, kdy lidé zdaleka nebyli tak prudérní, jak si dnes o nich většina z nás myslí. Na straně druhé zazní z úst několika protagonistů příběhu stará dobrá „krasomluva“, která kromě milovníků českého jazyka může potěšit (a mnohdy možná i překvapit) také širokou veřejnost. Muzejníci a vybraní členové Folklorního souboru Haná Přerov, kteří pro tento sváteční večer vstoupí do hereckých rolí, aby si návštěvníci muzea mohli odnést zvlášť bohatý kulturní zážitek, budou při společném hledání služky Filomény přistiženi nejen při večerních přípravách na slavnostní banket Správy městského vodovodu, ale také možná i v tom „nejlepším…“

Pokud se oživené noční prohlídky výstavy Z koupelen a ložnic aneb O čem se nemluví… rozhodne zúčastnit celá rodina, včetně dětí mladších 15 let, doporučujeme, aby si vybrala hrané představení v 18.00 nebo v 19.00 hodin, kdy bude obsah muzejní noci vhodně přizpůsoben myšlení dětských diváků. POZOR! S ohledem na prezentované téma jsou už všechna další představení, konkrétně ve 20.00, 21.00 a 22.00 hodin opatřena symbolickou hvězdičkou.

Lístky na muzejní noc jsou k dostání v předprodeji v pokladně zámku od úterý, 3. května 2016. Informace můžete získat na adrese: pokladna@prerovmuzeum.cz, tel.: 581 250 531.

 

nemravna-noc-plakat

Společně s komisařem Čiperou a domovnicí Vosáhlovou, kteří za asistence diváků nakonec snad přece jen dovedou vyšetřování ke zdárnému konci, se na všechny zdejší i přespolní příznivce muzejních nocí těší Mgr. Kateřina Tomešková, Ph.D. a Mgr. Markéta Straková, Ph.D., jež daly společně vzniknout veselému scénáři k letošní přerovské noční akci.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..