Na své cestě po Olomouckém kraji se Miloš Zeman zastavil i v Přerově. Už potřetí navštívil Meoptu, kde se setkal s vedením i zaměstnanci. Jeho další cesta pak vedla do Černotína, Hranic nebo Kojetína.

Cílem prezidentovy cesty do Přerova byla Meopta už po třetí. Na jeho příjezd se také přišla podívat řada zvědavců. „Do Prahy nejezdíme, tak jsme se přišli podívat aspoň sem. Jsme rádi, že si na Přerov vzpomněl,“ okomentovala prezidentův příjezd jedna z přihlížejících. „Žádný prezident dosud nejezdil do regionů tak, jako Zeman,“ doplnil ji poblíž stojící kolega.

V Meoptě už potřetí

Meopta se na prezidentův příjezd chystala více než 14 dní ve spolupráci s Kanceláří prezidenta. „Pan prezident není v Meoptě náhodou, dnes to bude jeho třetí návštěva. My o něm víme, že rád sleduje vývoj průmyslu v České republice, našeho majitele vyznamenal za zásluhy v hospodářské oblasti,“ uvedla manažerka marketingu Pavla Krutílková. „Pro zaměstnance je nachystána beseda, dávali jsme jim o tom vědět na nástěnkách i elektronicky. Kolik jich ale přijde zatím nedokážu říct,“ doplnila ještě.

Do jídelny podniku si nakonec prezidenta přišlo poslechnout na tři sta, zaplněna byla všechna místa a lidé postávali i po okrajích sálu. Před zaměstnance prezident předstoupil v doprovodu hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, generálního ředitele firmy Vítězslava Moťka a majitele Paula Rausnitze.

Technické obory škol jsou v rukách firem

Debata se stočila nejen k platům zaměstnancům, ale také k tomu, zda stát bude podporovat technické obory na školách. Prezident však doporučil, aby si podniky zakládaly vlastní školy a učiliště po vzoru Letu Kunovice nebo mladoboleslavské škodovky.

„Neustále přemlouvám ministryni školství, aby se namísto inkluzi věnovala podpoře technických oborů. Zatím však pomocnou ruku musí každá firma hledat na konci svého pravého ramene. Pokud tedy firmy nebudou zakládat vlastní školy, měly by si zavázat učně a studenty stipendii, aby pak po určitou dobu pracovali v podniku, kterým jim stipendium poskytuje,“ okomentoval dotaz na technické obory ve školství prezident Miloš Zeman. „Doporučuji proto, aby každý podnik po vzoru Baťovské školy práce, vychovával vlastní zaměstnance,“ odkázal ještě na manažerské principy Tomáše Bati, jako ostatně několikrát v celé debatě.

Na závěr ještě prezident odpověděl na dotaz, zda bude znovu kandidovat do úřadu. „Definitivně se rozhodnu v březnu 2017 podle zdravotního stavu a také podle přízně nebo nepřízně veřejnosti. Politik totiž musí respektovat její názor.“ Na konec ještě dolnil typickou glosu. „Mé povolání mě nutí často létat, takže vám mohu říct jedinou prognózu předem. Pokud se mnou bude padat letadlo nebo helikoptéra, řeknu si: Miloši, ty už asi kandidovat nebudeš.“

Na programu je ještě Kojetín nebo Libavá

Poté, co si prezident přezval z rukou ředitele podniku nový dálkoměrný dalekohled, předali zástupci firmy ještě šek na 100 000 Kč do nadačního fondu Ivany Zemanové, který pomáhá dětem i seniorům. Krátce poté prezident zamířil do Černotína, který je letošní vesnicí roku. „Je to první prezident, který jezdí a navštěvuje různé kraje. Vážně mě potěšilo, že byl i u nás v Meoptě,“ uzavřela prezidentskou návštěvu jedna ze zaměstnankyň.

Během třídenní návštěvy Olomouckého kraje Miloš Zeman navštívil Olomouc, kde jednal se zástupci kraje, vesnici roku Černotín, SPŠ Hranice, Libavou se dvěma nově vzniklými obcemi. V pátek ho ještě čeká návštěva Kojetína a Čech pod Kosířem.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..