sprava-zeleznicni-dopravy-logoSpráva železniční dopravy cesty (SŽDC) vypsala veřejnou zakázku na přípravnou dokumentaci pro modernizaci tratě z Brna do Přerova v úseku z Blažovic do Vyškova. Pokračuje tak v přípravě stavby trati, která má být v Česku první pro rychlost 200 kilometrů za hodinu. Cena zakázky je 61,6 milionu korun, vyplývá z informací ve Věstníku veřejných zakázek. Celá přestavba pak bude stát 35 miliard.

„Je potřeba udělat geotechnický průzkum, geodetické zaměření stávajícího stavu, ověřit inženýrské sítě, zpracovat mapové podklady. Taktéž je potřeba aktualizovat dokumentaci pro posouzení vlivů na životní prostředí, aby se prodloužilo stanovisko EIA z roku 2010,“ píše se v informacích k zakázce. Projektant také podá žádost o vydání územního rozhodnutí.

Ministerstvo dopravy rozhodlo o modernizaci stávající jednokolejné tratě loni. Postaví se druhá kolej a v některých úsecích se trasa přizpůsobí tak, aby mohly vlaky jezdit dvousetkilometrovou rychlostí. Celkové náklady na stavbu se odhadují na 35 miliard korun a vše má být podle současných předpokladů hotovo v roce 2025.

Díky modernizaci se výrazně zkrátí jízdní doby. „Z Brna do Přerova se bude jezdit 30 minut, do Ostravy 77 minut,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. V současnosti jezdí vlaky 80, respektive 140 minut.

Druhá kolej výrazně zvýší kapacitu tratě, díky čemuž se může zvýšit počet dálkových vlaků do Ostravy, Olomouce a Zlína. „Na trať se také může vrátit regionální doprava mezi Brnem a Vyškovem,“ uvedl Neřold. Osobní vlaky totiž z této trati před mnoha lety zcela zmizely a lidé musejí jezdit autobusy. Studie díky tomu předpokládá výrazný nárůst počtu cestujících. Se stavbou by se mohlo začít v roce 2018.

Dokumentace se zatím chystá postupně pro úseky od Blažovic směrem do Přerova kvůli tomu, že zatím není jasné, kde bude stát v budoucnu brněnské nádraží. Teprve poté bude zřejmé, kudy povede trať městem a dále do Blažovic.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..