Od dubna do října si mohou návštěvníci města Přerova prohlédnout město Přerov s průvodcem. Průvodcovské služby je možno využít na objednávku, a to telefonicky anebo prostřednictvím
ikona souboruobjednávkového formuláře.

  1. Prohlídkový okruh Kulturní dědictví
  2. Prohlídkový okruh Z města do přírody
  3. Prohlídkový okruh Za přerovským pivem
  4. Prohlídkový okruh Archeologie v kostce

Prohlídkové okruhy a trasy jsou tematicky zaměřeny na historii, přírodu, archeologii a tradiční gastronomii. První prohlídkový okruh Kulturní dědictví nabízí prohlídku historické části města s možností výstupu na zámeckou věž a návštěvou galerie. Přírodní zajímavosti a prohlídku parku Michalov mají možnost návštěvníci shlédnout při procházce druhého prohlídkového okruhu Z města do přírody. Pokud využijete průvodce při následující trase Za přerovským pivem, seznámíte se s historií a tradicí přerovského piva. Poslední procházka Archeologie v kostce provede zájemce místy, kde v dávné době žili mamuti a lovci mamutů.

cenik-pruvodcovskych-sluzeb-2016

ikona souboruCeník průvodcovských služeb


 

Prohlídkový okruh Kulturní dědictví

Kulturni_dedictviPamátky a atraktivity na trase:

  1. Městský dům,
  2. Kostel sv. Vavřince,
  3. Venkovní expozice J. A. Komenského,
  4. Městské hradby,
  5. Horní náměstí,
  6. Muzeum Komenského + zámecká věž,
  7. Kostel sv. Jiří,
  8. Korvínský dům,
  9. Žerotínovo náměstí,
  10. Synagoga.

Zhruba kilometrová procházka Vás provede historickým jádrem města a zastavíte se na místech, kde se střetává současnost s minulostí. S průvodcem se dozvíte zajímavosti, jak vznikl název města Přerova, co předcházelo vybudování venkovní expozice nebo jak putovala socha Neptuna, která nyní stojí před městskými hradbami ze 14. století.

Trasa začíná v Městském informačním centru na náměstí T. G. Masaryka, odtud pokračuje kolem novorenesančního Městského domu ke kostelu sv. Vavřince. Projdete přes náměstí T. G. Masaryka a kolem nové venkovní archeologické expozice  vystoupáte až na Horní náměstí, kde můžete shlédnout měšťanské domy z 15. století a navštívit zámek, který nabízí ze své 43m vysoké věže krásný pohled na celé město. Z Horního náměstí se vám naskytne pohled na další přerovské náměstí, Žerotínovo, kde se v minulosti konaly přerovské jarmarky a nyní slouží k procházkám a odpočinku návštěvníků. K příjemnému posezení můžete využít některou z kaváren nebo cukráren. To, že zde působila rozsáhlá komunita Židů, vám připomene v samém centru města ukryta synagoga, která byla postavena v novorománském slohu a dnes slouží jako pravoslavný chrám zasvěcený Cyrilu a Metodějovi.

Vstupné na věž si hradí každý účastník individuálně (dle zájmu). Upozornění: v pondělí je na zámku zavřeno, není možné tudíž navštívit zámeckou věž.

Délka okruhu: 1,5 hod.

Prohlídku lze objednat od dubna do října.


Prohlídkový okruh Z města do přírody

Z_mesta_do_prirodyPamátky a atraktivity na trase:

  1. Venkovní expozice – Na Marku,
  2. Tyršův most,
  3. Sokolovna,
  4. Loutkové divadlo,
  5. Soutok mlýnského náhonu,
  6. Naučná stezka Přerovským luhem,
  7. Park Plovárna,
  8. Park Michalov,
  9. Skleníky v parku,
  10. Areál Lagun.

U zhruba dvouhodinové procházky vám bude podán první výklad průvodce na náměstíčku Na Marku, kde bude letos vybudována nová venkovní expozice s prezentací archeologických nálezů v této lokalitě. Procházka dále pokračuje na druhý břeh řeky Bečvy přes Tyršův most k Sokolovně a parku Plovárna do nejzelenější části města parku Michalova. Pozastavíte se u soutoku mlýnského náhonu s řekou Bečvou, kde začíná naučná stezka Přerovským luhem. Nejstarší sad města, jehož historie sahá až do začátku 20. století, se pyšní rozmanitou zelení, ornitologickou stanicí a skleníky se sbírkovou expozicí. Posledním zastavením je areál Lagun, který slouží k odpočinkovému či sportovnímu vyžití a také zde končí prohlídková trasa. Pro milovníky sportu doporučujeme využít volný čas v hracím parku Discgolf.  Pomalou procházkou okolo řeky Bečvy se vracíte zpět do centra města.

Délka okruhu: 2 hod.

Prohlídku lze objednat od dubna do října.

Na webu města (i fotogalerie památek a atraktivit na trase)


 

Prohlídkový okruh Za přerovským pivem

Za_Prerovskym_pivemPamátky a atraktivity na trase:

  1. Městský dům,
  2. Radnice,
  3. Náměstí T. G. Masaryka,
  4. Na Marku,
  5. Wilsonova ulice,
  6. Žerotínovo náměstí,
  7. Komenského ulice,
  8. Exkurze do pivovaru.
 
Víte, co znamenalo právo várečné a komu bylo toto právo uděleno? Chcete se dozvědět, kdy se objevila zmínka o první krčmě v Přerově a jak se vyrábělo pivo v minulosti? Na trase Za přerovským pivem se tyto i jiné zajímavosti dozvíte při výkladu průvodce, který s vámi projde místy, které jsou spjaty s historií pivovarnictví a pohostinství. Procházka bude zakončena exkurzí v přerovském pivovaru Zubr.

Délka trasy a exkurze: 2 hod.

Prohlídku lze objednat od dubna do října, minimální počet účastníků je 10 osob.

Na webu města (i fotogalerie památek a atraktivit na trase)


 

Prohlídkový okruh Archeologie v kostce

Archeologie_v_kostcePamátky a atraktivity na trase:

  1. Městské informační centrum Předmostí,
  2. Památník lovců mamutů,
  3. Parčík v Předmostí,
  4. Bludný balvan,
  5. Malé školní muzeum lovců mamutů.

Na začátku prohlídkové trasy vám nabídne své služby informační centrum, ve kterém jsou pro návštěvníky připraveny propagační materiály a suvenýry. Proslulé archeologické vykopávky mamutích kostí, ale i jiných zvířat z doby paleolitu, můžete spatřit v expozici Památníku lovců mamutů. Bude vám nabídnuta možnost si prohlédnout a osahat pazourkové nástroje, které používali lovci mamutů. Zastavíte se také u tzv. Bludného balvanu, což je pozůstatek vápencové homole, která zde vznikla minulosti na tehdejším předmosteckém návrší. Zajímavá expozice na vás čeká v Malém školním muzeu lovců mamutů, která byla vybudována žáky a učiteli. Zde uvidíte originály i kopie nálezů z Předmostí.

Délka okruhu: 1,5 hod.

Provoz: úterý – sobota v 10 a 13 hod. od července do srpna, v jiný termín po předchozí objednávce.

Na webu města (i fotogalerie památek a atraktivit na trase)

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..