Společnost Meopta − optika, s.r.o., přední světový výrobce optiky a největší zaměstnavatel Olomouckého kraje, se zapojila do podpory Českého národního registru dárců dřeně.

Jeden den bude hostit recepce Meopty v Přerově odběrové centrum registru a umožní tak zaměstnancům, jejich rodinným příslušníkům i široké veřejnosti stát se součástí seznamu potenciálních dárců krvetvorných buněk. Na začátku spolupráce Meopty a registru dárců kostní dřeně byla iniciativa samotných zaměstnanců a chuť udělat něco nad rámec pracovních povinností. Statistický průměr hovoří jasně: pro každého čtvrtého postiženého leukémií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby se bohužel nenajde vhodný dárce. Čím více je registrovaných potenciálních dárců, tím větší je šance pro nemocné.

Meopta chce přesvědčit co nejvíce ze svých 2500 zaměstnanců a podpořit je při zapojení do této prospěšné a správné aktivity. „Této iniciativy si velmi vážím a plně ji podporuji. Jsem velmi rád, že v dnešní uspěchané době Meopťáci nezapomínají jeden na druhého,“ doplňuje generální ředitel Vítězslav Moťka.

Ve čtvrtek 7. dubna od 8 do 20 hodin se otevřou dveře Meopty široké veřejnosti i zaměstnancům a pracovníci ČNRDD zde provedou registrační odběr vzorku krve a rádi odpovědí na všechny dotazy zájemců. Zájemci o zapsání do registru musí být mladší 35 let a budou obslouženi bez zbytečného čekání.

U nás bude vítán každý, i ten, kdo se přijde jen informovat o podmínkách a fungování registru. Rádi bychom rozšířili řady potenciálních dárců co nejvíce, abychom společně nabídli šance všem nemocným. Vyzýváme tímto i ostatní firmy v Přerově a okolí, aby se k nám připojily.

Pomoci může každý. Prvním krokem je rozhodnutí, které vás nestojí. Co tedy můžete očekávat?

Po písemném souhlasu vám bude z paže odebrán pouze 2 ml krve na vyšetření transplantačních znaků. Tím budete zařazeni do registru, kde budete čekat na svého příjemce. V případě unikátní shody vašich znaků s nemocným budete požádáni o souhlas s odběrem vašich krvetvorných buněk. Je možné, že budete jediným člověkem, který může neznámému nemocnému zachránit život. Každý čtvrtý nemocný svého dárce kostní dřeně nenajde.

Náklady na vyšetření vzorků krve potenciálních dárců kostní dřeně hradí Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Bližší informace na www.kostnidren.cz

 

fb-icon50

 

Událost na fecebooku

 

Kontakt:

Pavla Krutílková

Marketing Manager
Meopta – optika, s.r.o. Kabelíkova 1, Přerov, 750 02, Czech Republic
T: +420 581 243 537 | M: +420 731 531 511 | pavla.krutilkova@meopta.com

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..