Obecní živnostenský úřad v Přerově upozorňuje občany na podomní prodejce, kteří se od podzimu minulého roku zaměřují nejen na nabídku levnější energie, ale také na prodej a montáž bezpečnostních vložek do vchodových dveří a úsporných perlátorů vody. Je třeba mít na paměti, že tržní řád města Přerova  podomní prodej zakazuje. 

Tisková zpráva spotřebitelské organizace  dTEST  z 3. března tohoto roku varuje před pracovníky společnosti Groziskon s.r.o., se sídlem v Praze, kteří oslovují zejména starší lidi a s pomocí historek o vyloupených bytech z vedlejšího vchodu či domu je přesvědčují k výměně zámku. Vystrašení lidé, kteří podomním prodejcům uvěřili, svolili k okamžité výměně vložky zámku u vchodových dveří do bytu, cenu se však dozvěděli až při následném předložení kupní smlouvy. Senioři platí i kolem 10 000 Kč v hotovosti hned na ruku, jsou přitom výslovně upozorňováni, že si to mohou rozmyslet a dostanou své peníze zpět. Ti, kteří se rozhodli od smlouvy odstoupit, však záhy zjistili, že své peníze už nejspíše neuvidí. Společnosti nelze doručit dopisy s odstoupením od smlouvy, a přestože je povinna vrátit lidem peníze do dvou týdnů po odstoupení, neděje se tak.

V  Praze a Přerově byli  nově zaznamenáni prodejci úsporných perlátorů, kteří oslovují občany např. s tvrzením o zjištěné vysoké spotřebě vody v domě. Tuto spotřebu  pak zaručeně sníží výhodná montáž úsporných perlátorů na vodovodní baterie. Prodejci vystupují jménem  společnosti AQUASAVE group s.r.o., se  sídlem v Ostravě. Jak velká úspora vody vzniká, nahradíme-li obyčejný perlátor  perlátorem úsporným, je věcí názoru každého občana, ten se však většinou až po provedené a zaplacené montáži dražších perlátorů zamýšlí nad smysluplností celé akce a zjišťuje, zda nebyl uveden v omyl…

Prodejci se snaží obejít zákaz podomního prodeje v Přerově sjednáním termínu své návštěvy v bytě zákazníka předem (zejména po telefonu). V takovém případě se nejedná o podomní prodej a policejní orgány prakticky nemohou proti podomním prodejcům účinně zasáhnout. Žádáme proto občany, aby byli opatrní a bedlivě zvážili, komu a za jakým účelem umožní přístup do svých domovů. Také účel předem dohodnuté návštěvy se na místě často mění, což je však následně těžko prokazatelné. V případě zájmu o montáž úsporných perlátorů nebo bezpečnostních zámků si předem zjistěte od prodejce jejich cenu, a tuto nejlépe porovnejte s obvyklou cenou výrobku a jeho montáže u jiného dodavatele.

Jste-li zaskočeni nečekanou a vámi neobjednanou návštěvou  prodejce, informujte o tom, že byty ve vašem domě obchází podomní prodejce městskou nebo republikovou policii. I když vy prodejci odoláte, můžete včasným přivoláním policisty pomoci jinému sousedovi vyhnout se nechtěnému nákupu.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..