Věnuje dětem nejen čas, vyměřený vyučovacími hodinami a přestávkami. Dopoledne je učí angličtinu a matematiku, odpoledne vezme do ruky třeba jojo a učí děti triky, které jdou s touto hračkou vykouzlit. A nejen to. Připravuje pro ně hry, soutěže, učí je tancovat, dává jím základy společenského chování. I když je pro své žáky persona, jeho přátelského přístupu si cení. Řeč je o třiatřicetiletém Michalovi Pospíšilovi, který si před pár dny přivezl z celorepublikové soutěže o nejoblíbenějšího učitele titul Ámos Sympaťák 2016. Při příležitosti Dne učitelů úspěšnému kantorovi ze Základní školy U tenisu poblahopřál primátor Přerova Vladimír Puchalský, jeho náměstek Tomáš Navrátil a vedoucí odboru školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

 

Michal-PospisilUčitele Michala Pospíšila doprovodil na radnici nejen ředitel školy Tomáš Jelínek, ale také žáci z deváté třídy, kteří svého pedagoga na cenu nominovali. Jeden z nich, jmenovec Josef Pospíšil, prozradil: „Nominaci jsme drželi v tajnosti, mělo to být překvapení. Podmínkou bylo sehnat sto padesát podpisů od žáků, což v případě pana učitele Pospíšila nebyl problém, protože je ve škole oblíbený. Stačilo nám jenom obejít pár tříd.“ Než ovšem učiteli přišla od pořadatelů pozvánka, už o své nominaci od přičinlivých dětí věděl – vážil si jejich důvěry a nechtěl své svěřence zklamat. „Na přípravu nebylo moc času. Ve finále jsem – mimo jiné – dostal sedm minut, abych mluvil o sobě. Nechtěl jsem se vychvalovat, takže jsem spíše prozradil, že mě děti do soutěže vybavily třemi dárky. Dostal jsem velké srdce, kde byly fotky z našich akcí. Pak jojo, protože s touto hračkou učím děti pracovat. No a nakonec mi jeden žák dal prázdnou peněženku, která měla být symbolem toho, že pracuji pro děti mnohdy nezištně, bez nároku na odměnu,“ řekl Michal Pospíšil.

A to potvrdil i jeho nadřízený Tomáš Jelínek, který o úspěšném podřízeném řekl: „Jestli ho něco vystihuje, tak jeho energie, které je z něj vidět a cítit – a on ji předává dětem. Má stále nové nápady, dovede pro ně žáky strhnout.“ Sám si přitom posteskl, že „učitelské řemeslo“ je v posledních letech lidmi méně ceněné, než tomu bylo v minulosti – a o to větší radost má z toho, že si deváťáci výjimečného učitele sami vyzdvihli nahoru a pomáhali mu i při samotné soutěži, kde se rovněž prezentovali.

 

„Jsem také rád, že děti uměly ocenit učitele, který se jim věnuje nad rámec povinností. A budu i do budoucna rád, když se nám třeba jen na úrovni města podaří takto úspěšné pedagogy prezentovat,“ řekl primátor Přerova Vladimír Puchalský, který poděkoval nejen učiteli, ale i jeho aktivním svěřencům.

 

Foto: Zleva – náměstek primátora Tomáš Navrátil, primátor Vladimír Puchalský, učitel Michal Pospíšil, žáci 9. S Základní školy U tenisu, vedoucí odboru školství Romana Pospíšilová, ředitel školy Tomáš Jelínek

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..