Asistenti, kteří pomáhají řešit problémy zejména u romské minority, začali v Přerově pracovat loni. Původně vznikla čtyři taková pracovní místa, nyní se jejich počet zvýšil na dvojnásobek. Systém se totiž osvědčil. Nyní budou dohlížet na pořádek častěji a navíc také o víkendových večerech.

Hlavním úkolem preventistů je práce s romskou komunitou v sociálně vyloučených lokalitách. „Jde o Romy, kteří se pohybují ve vyloučených lokalitách a na dalších problematických místech. Zaměřují se na záškoláctví, narušování občanského soužití nebo uklidňování konfliktů,“ objasnila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Hodnocení jejich práce během sedmi měsíců činnosti v loňském roce vyznívá podle přerovského radního a manažera prevence kriminality Jiřího Kohouta velmi pozitivně.

„Velmi dobře je vnímají například obchodníci a lidé v sociálně vyloučených lokalitách. Jejich přítomnost jim dává pocit bezpečí. Osvědčili se také při řešení konfliktních situací na dětských hřištích, například v Jasínkově ulici,“ vyzdvihl Kohout.

Pohlídají pořádek o pátečních a sobotních večerech

Velmi cenná je i jejich spolupráce s odborem sociálně-právní ochrany dětí. „Řeší záležitosti školní docházky, někdy i doprovázejí děti do škol. Kromě toho pomáhají řešit různé situace romskému poradci, ať se to týká opět školních věcí, nebo dluhové problematiky. Díky tomu, že jsou stále v terénu, se spousta věcí daří velmi rychle urovnat,“ uvedla již loni vedoucí oddělení sociálních věcí a zdravotnictví Andrea Kafková.

Asistenti zatím slouží ve dvoučlenných hlídkách. „Vždy jde o jednoho nováčka se služebně starším kolegou. Jsou rozděleni do ranních a odpoledních směn, takže pokrývají dobu od sedmi hodin ráno do deseti hodin večer,“ informoval Omar Teriaki, ředitel městské policie v Přerově, pod kterou asistenti prevence kriminality spadají.

Větší počet asistentů umožní rozšířit časy, ve kterých slouží. „Jejich výskyt v ulicích bude častější a navíc budou nyní moci pokrýt i exponované časy během pátečních a sobotních večerů,“ vysvětlil Kohout. Zmínil, že podle doporučení ministerstva vnitra by Přerov mohli mít ještě o dva asistenty více.

 

Zdroj: www.regiony.impuls.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..