Na novou zimní údržbu chodníků najely tento týden Technické služby města Přerova. Až dosud pracovníci zimní údržby sypali chodníky solí, drtí, nebo pískem. Ve středu mohli lidé vidět v ulicích města nové vozidlo, které na vybrané chodníky poprvé aplikovalo takzvanou solanku. Ta je šetrnější k chodníkům, ke zvířatům i k podrážkám bot.

„Solanka – čili směs vody a soli – je připravována ve speciálním míchacím zařízení, následně je přečerpána do zásobníku na postřikovém autě. Na chodník se aplikuje těšně před tím, než nasněží, nebo v průběhu sněžení,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Jak dále řekl, tento postup je daleko šetrnější, protože v umíchané směsi je obsaženo menší množství soli, než při běžné aplikaci posypovou solí. Zhruba je to jen 22 procent soli. „Při použití solanky je navíc podstatně větší účinnost při rozpouštění sněhu a ledu, než u běžného solení. Sůl totiž působí zhruba do mínus 6 stupňů Celsia, kdežto solanka může být použita i při teplotách okolo mínus 21 stupňů Celsia,“ doplnil jednatel Střelec.

Do zařízení investovaly Technické služby města Přerova půl milionu korun. Novinka je zkušebně nasazena na vybrané chodníky, po vyhodnocení bude rozhodnuto o případném rozšíření na další plochy.

 

Zdroj: www.prerov.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..