Olomouc – Usmrcení mladíka z loňského ledna v Přerově, kterého zastřelil při potyčce služební zbraní přerovský strážník, nebyla vražda. Rozhodli tak žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství, čímž vyřešili spor mezi státními zástupci z okresu a kraje. První navrhovali posoudit případ jako vraždu, druzí trvali na původní kvalifikaci, tedy usmrcení z nedbalosti. Případ se na základě rozhodnutí vrchních žalobců vrací zpět na přerovské okresní státní zastupitelství. ČTK to řekl šéf olomouckého krajského státního zastupitelství Vít Kasík.

„Věc se posunula dopředu. Vrchní státní zastupitelství rozhodlo tak, že příslušným k dalšímu řízení je okres. Podle vrchního státního zastupitelství o vraždu nejde,“ řekl ČTK Kasík. Přerovská státní zástupkyně, která chtěla případ postoupit na krajské státní zastupitelství, neboť se domnívala, že jde o závažnější trestný čin, rozhodnutí vrchních žalobců ještě nedostala. „Další postup budu muset vyhodnotit na základě toho, co mi bude případně uloženo. S odůvodněním jsem se dosud neseznámila,“ řekla dnes ČTK státní zástupkyně Daniela Kollárová.

prima-prerov-lumirVyšetřování v případu bylo již ukončeno loni na podzim, trvalo řadu měsíců. Kriminalisté museli počkat na vyhotovení znaleckých posudků z oboru balistiky a chemie. Policisté poté v říjnu navrhli dvaačtyřicetiletého bývalého strážníka obžalovat z usmrcení z nedbalosti. Žalobkyně tehdy ČTK řekla, že k návrhu na přísnější kvalifikaci jeho činu ji vedla důkazní situace.

Tragédie se odehrála nedaleko centra Přerova před barem Lumír loni v noci na 10. ledna. Strážníci byli přivoláni kvůli rušení nočního klidu. V té chvíli se na ulici před barem podle kriminalistů pohybovalo téměř 20 lidí, mnozí z nich pod vlivem alkoholu. Hlídku podle policie ohrožoval volně pobíhající pes, a proto jeden ze strážníků použil služební zbraň. Kulka ale zasáhla třiadvacetiletého mladíka do hlavy, zemřel na místě.

K incidentu se poté postavilo i vedení města. Primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) uvedl, že setrvání muže u městské policie je nepřijatelné. Podle něj bylo také chybou, že přerovští strážníci nebyli na zátěžové situace systematicky trénováni, žádal proto změnu systému. Strážníci nyní podle mluvčí radnice Lenky Chalupové aktivně procházejí školním asertivity a výcvikem zvládání zátěžových situací.

Tragická událost zvedla v Přerově před rokem vlnu emocí, před bar Lumír lidé pokládali řadu týdnů květiny, ale i vzkazy městské policii.

 

Zdroj: ceskenoviny.cz  / Autor: ČTK

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..