První polovina roku 2016 bude v Přerově ve znamení několika investic, do nichž poputuje zhruba 5 milionů korun. Za ně se bude opravovat poničené, ale i stavět nové. Druhá polovina roku je na plány radnice ještě bohatší, byť se počítá s tím, že některé z těchto projektů plynule přejdou až do roku 2017.  

proluka-v-bratrske„Už na jaře začne úprava chodníků v ulici U Rybníčku v Čekyni, které jsou ve špatném stavu. Oprava přijde na 800 tisíc korun. Zhruba milion korun pak ve stejném období investujeme do restaurování dekorativní malby na zámku,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO). Další významná částka, konkrétně milion a půl, poputuje do úpravy proluky v Bratrské ulici, která slouží jako provizorní parkoviště. Vzhledem k tomu, že toto místo je na dohled od centrálního náměstí, chtějí ho zástupci města co nejrychleji zkulturnit. „Proluka tu vznikla poté, co by zbourán dvoupodlažní dům, v němž naposledy sídlila cestovní kancelář. Dnes je tam zemina částečně zasypaná stavebním recyklátem, bláto, kaluže, výmoly, nefunkční trafostanice i náletové dřeviny,“ vzpomněl náměstek Měřínský.

Nejzajímavější investicí první poloviny roku pak bezesporu bude venkovní prezentace archeologických nálezů v lokalitě Na Marku, která by se měla stát „tahákem“ letní turistické sezóny. „Expozice bude stát přímo v místě, kde archeologové před čtyřmi lety odkryli základy duchovního centra jednoty bratrské, jehož součástí byl vedle modlitebny a unikátní renesanční cesty také dům se školou, v níž působil od roku 1614 Jan Amos Komenský,“ vzpomněl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP). Vybudování této stavby, jejíž součástí budou i herní prvky pro děti a dospělé, přijde i s DPH na 1, 7 milionu korun.

Procesem schválení už prošly i další investice – například rekonstrukce komunikace v Žižkově ulici za 6,5 milionu korun, nebo oprava chodníků v ulicích Hanácká a Kovářská za 4, 13 milionu korun. „Obě akce budou ještě soutěženy – stejně jako úprava propojení cyklostezek v Želatovské ulici, které by mělo přijít na zhruba 640 tisíc korun,“ doplnila Ivana Pinkasová z odboru řízení projektu a investic přerovského magistrátu. Podle ní už teď na odboru připravují dalších šest významných investic. „Čeká nás například úprava interiéru a přilehlých prostor zámku za 1, 25 milionu korun. Nejnáročnější finanční akcí roku 2016 bude zateplení Základní školy Za Mlýnem, na kterou chceme získat dotaci. Náklady by měly lehce přesáhnout 43 milionů korun,“ doplnila Ivana Pinkasová.

V plánu je rovněž regenerace panelového sídliště v Předmostí, které by mělo být vylepšeno za 12 milionů korun. Oprava za přibližně 15 milionů korun čeká i Městský dům. „Plánujeme zateplení dvorního traktu domu s výměnou oken v této části,“ podotkl ředitel Kulturních a informačních služeb Jaroslav Macíček. Ještě do konce roku 2016 by měla být zasypána nefunkční kašna u restaurace Haná a upraveno její bezprostřední okolí. Sochy z dílny světoznámého sochaře Ivana Theimera, které jsou její součástí, mají být převezeny pod hradby. Počítá se také odbahněním jezírka v areálu ornitologické stanice, které by mělo přijít zhruba na 2 miliony korun. I na Předmostí, Měšťák a jezírko se budou zástupci města snažit čerpat dotace.

Zdroj: www.prerov.eu    /   Foto: Na snímku proluka v Bratrské ulici.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..