Jak si představujete úpravu dvou zanedbaných sousedících přerovských parků – na náměstí Svobody a na náměstí Františka Rasche? Odpovědi na tyto otázky chtějí slyšet zástupci města od občanů. Veřejná debata na toto téma se uskuteční ve čtvrtek 14. ledna od 17 hodin v prostorách Gymnázia Jana Blahoslava.  

„Náhled Přerovanů poslouží pro zadání architektů, kteří se budou letos tímto územím zabývat. Zároveň se na veřejném projednávání budou moci občané seznámit se zdravotními posudky stromů,“ řekl radní města Jan Horký (SpP). Kdysi právě tyto na sebe navazující parky patřily k výstavním částem Přerova, postupně ale jejich krása uvadala. Dnes jsou obě náměstí součástí sociálně vyloučených lokalit. Mají nevzhledné – popraskané cesty, poničený mobiliář, stromy čekající na odborný zásah…

park-rasche-pomnik„Na náměstí Františka Rasche je navíc památník, který odkazuje na významného Přerovana, účastníka vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v Boce Kotorské, po němž náměstí získalo své jméno. I proto je nutné dát této části Přerova důstojnější ráz,“ podotkl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). Zajímavostí je, že při průzkumu podkladů bylo zjištěno, že s největší pravděpodobností tu nikdy nebyl záměrně založený park – a v podstatě se jednalo o upravený prostor po zahradách, které patřily k továrně na zemědělské stroje firmy Kokora, která tu měla před více než sto lety své místo.

 

namesti-svobody-img1Park na náměstí Svobody naproti tomu vznikl záměrně – a to v roce 1922. Ještě po druhé světové válce patřil k okrasným místům Přerova, v posledních letech mu ale moc pozornosti věnováno nebylo. Vloni měl park šanci získat grant na rekonstrukci – a proto zástupci města přizvali občany ke spolurozhodování o jeho nové podobě. V soutěži o grant od soukromé nadace Proměny ale město Přerov mezi dalšími 31 městy neuspělo – a 25 milionů korun získalo Jiráskovo náměstí v Plzni. „Hledáme teď další možnosti, jak přerovské parky upravit. Pokusíme se zažádat o dotaci, část nákladů budeme muset pokrýt z rozpočtu města. Podle předběžných odhadů by revitalizace mohla přijít až na 32 milionů korun. Počítáme s tím, že celé území bude možné rekonstruovat po etapách,“ zmínil radní Horký.

Zároveň zdůraznil, že dohromady oba parky zaujímají plochu, na níž by se „vešla“ čtyři Žerotínova náměstí. Na této ploše je 13 117 m2 zpevněných ploch – především cest a chodníků a 13 530 m2 zeleně.

namesti-svobody-kino-orania

Foto: Park na náměstí Svobody vznikl v roce 1922 a patřil k chloubě Přerova. Dnes je součástí sociálně vyloučené lokality města.

Zdroj: www.prerov.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..