radniceZástupcům Evropské komise napsal v závěru loňského roku osobní dopis přerovský primátor Vladimír Puchalský. Apeloval na ně, aby nedovolili posunutí stavby dálnice D1 v úseku Přerov – Říkovice kvůli novým posudkům vlivu stavby na životní prostředí (EIA), které Evropská unie požaduje. Zdůraznil, že tento požadavek by pro město Přerov, sužované špatnou dopravní situací, znamenalo oddálení očekávané stavby až o tři roky. V polovině ledna dostal odpověď, která sice nepřinesla jednoznačné stanovisko – ale jeden příslib ano.  

„V dopise se píše, že komise souhlasí s tím, že je důležité, aby byly dokončeny zásadní části dopravní infrastruktury tak rychle, jak je to možné. Souhlasí i s tím, že mají být co nejdříve dokončeny projekty, které mají občanům pomoci od břemene dopravního hluku a znečišťování ovzduší,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP). V dopise z Bruselu rovněž zaznělo konstatování – či spíše výtka – že Česká republika je jediný členský stát, který podává takové staré zprávy o EIA. „Na závěr nám bylo přislíbeno alespoň to, že se Evropská komise bude snažit najít způsob, jak pokročit. Doslova nám napsali, že si můžeme být jisti, že udělají v Bruselu všechno pro to, aby výsledky zhodnotili rychle a projekty, včetně toho našeho, se mohly posunout vpřed,“ konstatoval primátorův náměstek Petr Měřínský (ANO).

Jak zdůraznil primátor, záleží teď na zástupcích Evropské unie, zda budou shovívaví. „Byl bych rád, kdyby při svém rozhodování zohlednili nejen to, že chybějící dálnice brání rozvoji Přerova, ale především to, že je veškerá doprava vedena Přerovem a zhoršuje občanům ovzduší,“ uvedl primátor Vladimír Puchalský.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..