popelnice-odpad-imgZvýšení poplatku za komunální odpad plánují radní příští rok zvýšit. Ze stávajících 650,-Kč na 680,-Kč za osobu. Tento bod se bude projednávat na příštím zasedání zastupitelstva, které se koná 14. prosince.

Jsou dvě varianty – jedna, která by výši poplatku zachovala na 650,- Kč s tím, že rozdíl mezi sazbou stanovenou vyhláškou a skutečnými náklady by hradilo město tak jako tomu bylo doposud. Druhá varianta pak je ono navýšení o 30,- Kč na částku 680,-Kč za osobu.

„Rada podala zastupitelstvu návrh zvýšit poplatek o třicet korun. Vedl nás k tomu fakt, že ukládání netříděného komunálního odpadu na skládku bude od roku 2023 zakázáno. Musíme tedy počítat s tím, že ukládat odpady bude čím dál více finančně náročné,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

„Zúčastnil jsem se debaty o projednávání rozpočtu města na příští rok a dozvěděl se, že za svoz komunálního odpadu občané dluží dva miliony korun. Ptám se, proč tyto peníze nevymůžeme, a místo toho zvyšujeme poplatek? Rozumím tomu, že rostou náklady za svoz, ale město by to mělo občanům vysvětlit,“ uvedl zastupitel Michal Zácha (ODS).

Přerov by v případě, že návrh bude schválen, byl jedním z mála měst, které by poplatek za odpady zvýšilo. Pro srovnání pár okolních měst a částky, které občané za komunální odpad platí tam a neplánují v přístím roce zvýšení:

Olomouc – 660,-Kč, Prostějov – 600,-Kč, Kroměříž – 492,-Kč, Zlín 500,-Kč

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..