skolky-kaceni-stromu-imgPřerov/ Stromy, které jsou ve špatné zdravotní kondici a mohly by ublížit dětem, zmizí ještě letos ze zahrad a areálů přerovských škol a školek. Bylo rozhodnuto, že k zemi půjde 35 dřevin – a u dalších 62 stromů bude proveden bezpečnostní ořez.

„Posuzovali jsme zdravotní stav dřevin, které se nacházejí na pozemcích sedmnácti mateřských a osmi základních škol. Vypracovali jsme fotodokumentaci stromů a seznámili s výsledky našeho šetření ředitele škol a školek,“ uvedla Hedvika Hubáčková z přerovského magistrátu, která má na starosti zeleň města. Stromy, které nesplňují podmínky provozní bezpečnosti, budou pokáceny do konce roku.

„Například z areálu Mateřské školy Na Odpoledni zmizí sedm bříz, u školky v ulici Jasínkova bude pokácena třešeň, lidé se budou muset rozloučit i s přestárlým ořešákem, který roste u Základní školy Velká Dlážka,“ doplnila Hubáčková. Nejvíce se zásah asi dotkne Mateřské školy Lešetínská, kde budou pokáceny čtyři jabloně, jedna hrušeň a jeden modřín, ořezat bude nutno dva ořešáky, třešeň, jasan a dvě borovice.

V areálech škol a školek zbydou pařezy také z mnoha jabloní, hrušní, javorů, smrků, lip i modřínů. Jiné stromy čeká ořez větví, které by mohly být při větším poryvu větví nebo v případě těžkého sněhu pro děti ohrožující.

„Na kácení a ořezy jsme z rozpočtu města vyčlenili 470 tisíc korun. Bezpečnost dětí je pro nás na prvním místě. Odborníci budou v posuzování zdravotního stavu dřevin pokračovat i v příštím roce – a to napříč celým městem,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Zdroj: www.prerov.eu  /  Foto: Na snímku je zahrada Mateřské školy Lešetínská. Tam půjde k zemi šest stromů.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..