Přerov/ Přerované, kteří bydlí na sídlišti v ulici Budovatelů, se mohou zapojit do přípravy revitalizace, která by měla panelákovou čtvrť zatraktivnit a zmodernizovat. Mají možnost stát se součástí občanské poradní komise – a přinášet své názory. Mohou dát impuls k tomu, jak má být jejich čtvrť třeba osazena lavičkami, jak si představují parkování či veřejné osvětlení. „Zkoumat“ se bude metr po metru.

budovatelu-imgUlice Budovatelů byla původně součástí probíhajícího projektu regenerace sídliště Trávník, které s ulicí Budovatelů těsně sousedí. Stát ale chystá změnu pravidel pro regeneraci panelových sídlišť, takže bylo nutné sídliště rozdělit do dvou samostatných projektů. „Víme, že nemají být podporovány projekty s více než třemi etapami regenerace – a sídliště Trávník bylo rozvrženo do 10 etap, což je třeba nyní změnit. Navštívili jsme Ministerstvo pro místní rozvoj a dohodli se s úředníky, že sídliště bude rozděleno na dvě části – sídliště Trávník a sídliště Budovatelů,“ vysvětlil radní města Jan Horký (SpP). Jak dále uvedl, sídliště v ulici Budovatelů bude revitalizováno ve dvou etapách, Trávník v etapách třech.

„V současnosti se dokončují projekční práce na 1. etapě sídliště Budovatelů, jež se týká prostranství okolo domů Budovatelů číslo 2 a 4 a nákupního centra Trumf,“ konstatovala vedoucí odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová. Jak dále řekla, tato etapa by podle úspěchu žádosti o dotaci měla být realizována v roce 2016 nebo 2017. Druhou etapu pak tvoří plochy až ke třídě 17. listopadu.

„Ministerští úředníci nám sdělili, že námi plánované úpravy třídy 17. listopadu nebude možné financovat z programu regenerace panelových sídlišť, a ani z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury – program na zvyšování bezpečnosti dopravy umí financovat pouze nové přechody, místa pro přecházení nebo úpravy křižovatek, nikoli však změnu uličního profilu, i když by se tím zvyšovala bezpečnost provozu,“ uvedl radní Horký. Kvůli tomuto novému zjištění teď zástupci města přistupují na přípravu 2. etapy sídliště Budovatelů – namísto chystaných úprav třídy 17. listopadu.

„V souvislosti s tím nabízíme občanům bydlícím v ulici Budovatelů, kteří by se chtěli účastnit přípravy revitalizace sídliště, aby se přihlásili o členství v občanské poradní komisi na mail: irena.dvorakova@prerov.eu,“ pozval k účasti radní Horký.

 

Zdroj: www.prerov.eu  / Foto: Panelové sídliště Budovatelů.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..