bus-zastavka-02Přerov/ Výstavbu čtyř nových autobusových zastávek na území Přerova posvětili tento týden městští radní. Reagovali tak na zájem občanů, kteří poukazovali na to, že jim v některých částech města chybí nástupní a výstupní místo. Ještě letos budou zahájeny přípravy na realizaci a v příštím roce by už autobusy mohly zastavovat na nových místech. Konkrétně se jedná o zastávky v ulicích Dvořákova, Sportovní, Kopaniny a Brabansko.

„Připravíme projekt, pak se pustíme do stavby. Nejde samozřejmě jen o přístřešky, ale také o zpevnění komunikace, kde budou autobusy zastavovat,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek.

Například zastávku v ulici Sportovní v Přerově-Předmostí si vyžádali obyvatelé Domu s pečovatelskou službou, kteří potřebovali zkrátit docházkovou vzdálenost, neboť nejbližší zastávku měli až v ulici Hranická. „Přepravce – Dopravní a logistická společnost – nám zaslala stanovisko, že kvůli této zastávce nedojde k najetí více kilometrů, čili o projeté kilometry se nic neprodraží. To je pro nás důležité,“ doplnila Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

bus-zastavka-nahledObousměrnou zastávku v ulici Dvořákova podpořili radní na žádost zaměstnanců společnosti Gambro a také obyvatel nových rodinných domů, které vyrostly na periferii Přerova. A zastávka v ulici Brabansko – v blízkosti Tyršova mostu – zase chyběla hlavně lidem, kteří chodili cvičit do sokolovny a také návštěvníkům sokolského loutkového divadla. „Teď je tam zastávka pouze ve zkušebním provozu. A protože se osvědčila, tak bude zřízena natrvalo,“ řekl náměstek Košutek. Stejně jako zastávka u bazénu, která byla rovněž udělána dočasně a na zkoušku. „U bazénu na Kopaninách sice zastávka je, ale pouze „jednosměrná“. Teď bude natrvalo zřízena i v druhém směru, neboť si o to občané opakovaně žádali,“ uvedl Zdeněk Vojtášek z odboru majetku přerovského magistrátu.

Zástupci města ještě neznají přesnou finanční náročnost staveb, ale řádově půjde o statisícové investice. „Každopádně tímto zvýšíme komfort dopravní obslužnosti. Obecně platí, že docházková vzdálenost na nejbližší autobusovou zastávku by neměla být delší než 500 metrů v souvisle zastavěných oblastech nebo až 850 metrů v rozptýlené zástavbě. A toho se držíme,“ doplnil závěrem náměstek Košutek.

Zdroj: www.prerov.eu / Foto: Na snímku je dočasná zastávka u bazénu, která by se měla přeměnit v trvalou zastávku autobusu.

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..