Přes dvě stě tisíc korun je vyčleněno na rekonstrukci veřejných záchodů, které na Žerotínově náměstí provozují Technické služby města Přerova. Toalety se nacházejí v části, kterou Přerované znají pod názvem „malá pasáž“. Rekonstrukce začala v pondělí 19. října a potrvá až do 20. listopadu. Opravy budou probíhat po etapách – a v době prací budou veřejné záchody zavřené. K první uzavírce dojde od 20. do 27. října.  

„Opraví se vnější fasáda, vyměníme okna a dveře, opravíme vnitřní omítky, provedeme malbu,“ konstatoval jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. V „malé pasáži“ jsou dvě toalety pro dámy a jedna pro muže. Vnitřní dispozice se ale měnit nebude. „Máme projekt na kompletní opravu veřejných záchodů, ale ta by přišla zhruba na milion korun. Prozatím s tak nákladnou rekonstrukcí nepočítáme,“ doplnil Střelec.

V Přerově je několik veřejných záchodů, ale žádné nejsou s non-stop provozem. Například zmíněné veřejné záchody na Žerotínově náměstí končí o půl páté odpoledne. Nejdelší provozní dobu mají toalety na vlakovém nádraží, kde je otevřeno od pondělí do neděle od 5 do 22 hodin. Lidé mohou dále využít i záchody v Městském informačním centru v Předmostí, na autobusovém nádraží, v proluce v Kratochvílově ulici a na náměstí Svobody – u venkovního bufetu. Před časem byly díky milionové investici zprovozněny veřejné toalety i ve dvorním traktu magistrátu ve Smetanově ulici. 

V minulosti přispívalo město na toalety Městskému domu a lidé je tak mohli využívat, i když nebyli hosty restaurace. Tato dohoda ale už neplatí. Peníze z kasy města ale na záchody „pamatují“.

„Magistrát přispívá částkou 18 tisíc korun provozovateli v Kratochvílově ulici a hradíme i prokazatelnou ztrátu Technickým službám města Přerova, které se starají o toalety na Žerotínově náměstí a na hřbitově. Čtvrtletně to dělá přibližně 80 tisíc korun,“ doplnil Miroslav Kašpárek z odboru majetku přerovského magistrátu.

Zhruba před pěti lety měli zástupci Přerova k dispozici studii na samoobslužná WC, která počítala s pěti toaletami – ty by měly místo ve vytipovaných ulicích Přerova a byly by dostupné 24 hodin denně. K realizaci ale nedošlo – mimo jiné i proto, že jedna „budka“ by přišla na 2 miliony korun.

Foto: Toalety na Žerotínově náměstí procházejí rekonstrukcí. Podle toaletářky je o toto veřejné WC zájem – zejména poté, co byl zbourán blízký Prior, který měl „konkurenční“ toalety.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..