I když podzim už zbarvuje listy stromů, v Přerově začaly tento týden přípravy na léto – respektive na letničkové záhony. Ty sice budou dělat kolemjdoucím radost až v příštím roce, ale už teď se chystá půda pro jejich výsev.  

 

„Plochy chemicky odplevelujeme, vylepšujeme substrátem a hnojíme. Připravíme si je před zimou, abychom už v dubnu mohli zasadit záhony letniček,“ řekla Svatava Doupalová z přerovského magistrátu. Letničkové záhony jsou v Přerově čerstvou novinkou – první „zkušební“ záhon vykvetl teprve letos u kašny na rozhraní ulic Komenského a Šířava. „Vysadili jsme ho na zkoušku, lidem se moc líbil, zastavovali se u něj, fotili si ho. Rozhodli jsme se proto, že vytipujeme více lokalit, kde potěšíme občany výsevem letniček,“ konstatovala Svatava Doupalová. Podle jednatele Technických služeb města Přerova Bohumíra Střelce budou v příštím roce tyto nezvyklé záhony také na hřbitově, v parku Michalov, na kruhové křižovatce v ulici 17. listopadu a pod hradbami.

Letničkové záhony jsou výjimečné tím, že do země nejdou předpěstované sazenice, ale pouze směs semínek letniček. V Přerově se tento způsob výsadby v novodobé historii nikdy nepodporoval.

 

Foto: Na snímku testovací záhon, který kvete od června – a podle odborníků by měl v tomto stavu vydržet až do konce října. Dříve tu rostla jenom tráva.

Zdroj: www.prerov.eu

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..