Přerov/ I když šlo o výběrové řízení na práci v režii města Přerova, vypadalo to spíše jako v ordinaci neurologa a ortopeda. Dlouhodobě nezaměstnaní vyjmenovávali celou řadu neduhů, které jim podle jejich slov znemožňují vzít do ruky smeták nebo lopatu. Na Úřad práce bylo ve čtvrtek 17. září pozváno šedesát dlouhodobě nezaměstnaných, dostavilo se jich pětačtyřicet – a bez pár výjimek skoro všichni měli bolavá záda, ruce, nohy, nebo ledviny. Někteří měli potřebu výběrové komisi názorně ukázat, kde všude jim bolest vystřeluje, jiní jen lakonicky oznámili, že si seženou potvrzení lékaře. Vybrat dvanáct lidí byl úkol více než těžký.

„Hledáme pracovníky, kteří budou uklízet Přerov, čistit břehy řeky Bečvy a vykonávat další pomocné práce. Nabízíme sice minimální mzdu, ale na druhou stranu možnost profesního růstu. Kdo se osvědčí, nemusí skončit po půl roce, ale bude mít šanci dostat se třeba výš a získat další pracovní smlouvu v technických službách, nebo v jiných firmách,“ řekl manažer prevence kriminality a zároveň radní Jiří Kohout, který rozjel nový projekt a zajistil dlouhodobě nezaměstnaným pracovní příležitosti. Právě on si ale v roli člena komise výběrového řízení musel připadat spíše jako posudkový lékař. Vyslechl si desítky důvodů, proč pozvaní nezaměstnaní nemohou od října začít pracovat – a to od pondělí do pátku, od šesti ráno do půl třetí odpoledne.

Před výběrovou komisí zazněly například tyto věty: „Mám bolavá záda, střílí mi to až pod lopatku. Bolí mě klouby. Rozvádím se s manželkou, takže teď do práce nemůžu, ale možná bych to příští rok zkusil. Jsem neplavec – to říkám kvůli tomu úklidu u Bečvy. Když pracuji, mám křeč v levé ruce. Pobolívají mě ledviny a klouby. Musel bych dojíždět a o půl čtvrté ráno rozhodně vstávat nebudu – jsem otcem pěti děcek. Když dlužím milion, kolik mi z výplaty zůstane? Mám pomalé pracovní tempo, v technických službách vám to potvrdí, už jsem tam jednou dělal. Mám vysoký tlak. Nevyplatí se mi pracovat, když mám exekuci – co by mi z té výplaty zůstalo? Když se shýbnu, točí se mi hlava. Mám alergii na píchnutí vosy, takže nemohu dělat venku. Mám alergii na slunko. Trpím ekzémem. Mám skoliózu, nemohu déle chodit. Byl jsem v kriminále a já bych tam ty lidi liskal, kdyby dobře nepracovali – já se znám, proto raději ne. Mám několik exekucí u technických služeb, takže bych tam neměl pracovat. Mám ruku tak slabou, že v ní neudržím ani lžičku. Nesmíte mi ale dávat dýchnout. Chlapi se už na chodbě domlouvali, že je bolí záda.“

„Osloveni přitom byli jen ti dlouhodobě nezaměstnaní, kteří v žádosti o zprostředkování práce neuvedli zdravotní omezení. Někteří jsou v evidenci až dvacet let, jeden z rekordmanů je bez práce 7344 dnů,“ konstatovala Jana Psotková z Úřadu práce Přerov.

Výběrová komise nakonec získala příslib od dvanácti nezaměstnaných. „Někteří z nich ale na nabídku kývli jen velmi neochotně, zřejmě pouze proto, aby nebyli na půl roku sankčně vyřazeni z úřadu práce, protože když práci odmítnou a nemají vážný důvod, čeká je nepříjemnost. Sami uvidíme, kolik z nich doopravdy fyzicky 1. října nastoupí a kolik z nich bude do práce chodit až do konce dubna, jak je naplánováno,“ řekl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Projekt, který letos nastartovalo město Přerov ve spolupráci s několika organizacemi, má postupně nabídnout práci až třem stovkám dlouhodobě nezaměstnaných. „Chceme je tímto vyvést z kruhu chudoby, ve které se točí už několik generací. Většina z nich má základní vzdělání, ale mají představu, že jim nabídneme tolik, jako třeba odborníkovi se středoškolským vzděláním. Upozorněni byli i na to, že do práce nemohou chodit opilí – někteří totiž byli evidentně pod vlivem už na informativní schůzce,“ vzpomněl Jiří Kohout. Zároveň zdůraznil, že další kola výběrová řízení budou pokračovat a oslovováni budou postupně další lidé, kteří dlouhodobě nepracují. „Povedu si statistiku úspěšnosti a zajímat se budu také o to, kolik lidé doopravdy nepřijalo práci kvůli svému zdravotnímu stavu,“ konstatoval závěrem radní Kohout.

Zdroj : www.prerov.eu  / V Přerově 18. září 2015

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..