Zdevastovaná lokalita Škodovy ulice u přerovského nádraží půjde do dražby. Pozemek s bytovými domy obývanými romskými rodinami před osmi lety prodalo město soukromému investorovi, plány na zvelebení čtvrti však skončily fiaskem. Místo nových polyfunkčních domů zůstaly na místě polorozbořené domy a firma skončila v konkurzu. Získat lokalitu bezplatně zpět do svého vlastnictví kvůli porušení smlouvy se městu nepodařilo.

skodova-ulice-2008
Škodova ulice – domy – r. 2008

Město komplex prodalo v roce 2007 za 1,5 milionu korun firmě Immofin, která se přejmenovala na Opera Bohemia. Firma se ve smlouvě zavázala, že na místě do pěti let začne budovat nové bytové domy. Romské rodiny se odtud vystěhovaly, lokalita však zůstala zdevastovaná. „V současné době správce konkurzní podstaty připravuje dražbu těchto nemovitostí, to znamená, co zbylo z domů a pozemků. Město Přerov se s ním dohodlo, že se budeme jednou polovinou podlet na nákladech této dražby a právních úkonů do výše 15.000 korun. Do podmínek pro prodej nemovitostí budou zapracovány požadavky města Přerova, jak s tím nakládat,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Město se snažilo od roku 2012 získat lokalitu zpět bezplatně s tím, že firma nedodržela smlouvu. Investor kvůli tomu od města dostal půlmilionovou sankci, lokalitu zpět se však radnici získat nepodařilo. Firma je od předloňského dubna v konkurzu a za sebou zanechala řadu věřitelů. „Město žádalo, aby získalo nemovitosti zpátky z důvodu nedodržení smluvních podmínek. Soud však neuznal smluvní podmínky za dostatečné k tomu, aby byly nemovitosti vyňaty z konkurzní podstaty,“ doplnil Košutek.

Podle primátora Přerova Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov) je lokalita znovu na prodej, aby byly uspokojeny nároky konkurzních věřitelů. Jaké podmínky bude chtít město při dražbě prosadit, zatím zástupci radnice neupřesnili. „Budou takové, aby neodradily případné kupce,“ dodal Košutek. Insolvenční správce Marek Vlk ČTK řekl, že je na dovolené, vyjádří se příští týden.

V části Škodovy ulice, kterou město firmě prodalo, bylo původně v bytových domech 81 bytů, z toho 55 obsazených. Poslední romské rodiny se z lokality, o kterou se nyní přou právníci, vystěhovaly v dubnu roku 2013. O rok dříve tam žilo podle odhadů 50 až sto Romů. Lidem, kteří měli nájemní smlouvy, pomohla radnice najít náhradní bydlení. Podmínkou však bylo uhrazení veškerých dluhů vůči městu. Firma Opera Bohemia se již dříve hájila tím, že jí plány na přeměnu lokality překazil nevybudovaný dopravní tah městem, se kterým počítala.

Zdroj: www.financninoviny.cz /Autor: ČTK

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..