Prohrou definitivně končí boj Přerova o opětovné získání bývalého romského ghetta ve Škodově ulici. U soudu město neuspělo a nemovitosti nyní půjdou do dražby. Magistrát se na ní chce finančně podílet, aby mohl do podmínek zanést své požadavky. Je to totiž poslední možnost, jak může dění na pozemcích ovlivnit.

Zdevastované romské ghetto ve Škodově ulici, které město v roce 2007 prodalo společnosti Immofin CZ, později přejmenované na Opera Bohemia, se mělo stát atraktivní částí Přerova, čtvrtí plnou obchodů a dobrého bydlení. Po osmi letech zde zůstávají jen sutiny původních domů.

Opera Bohemia před třemi lety zkrachovala, aniž by splnila podmínky, které jí město při prodeji dalo. Společnost měla do pěti let zajistit nové bydlení zdejším obyvatelům, domy zdemolovat a místo nich postavit nové. Těsně poté, co jí vypršela stanovená lhůta, ale na ni soud vyhlásil insolvenční řízení. Vedení města Přerov se proto pokoušelo pozemky získat zpět soudní cestou.

ano-kosutek-prerov-radni
Pavel Košutek, náměstek primátora

„Podali jsme žalobu o vynětí těchto nemovitostí z konkurzní podstaty společnosti Opera Bohemia. Snažili jsme se argumentovat tím, že firma nesplnila podmínky kupní smlouvy a že by tedy pozemky měly být vráceny městu zpět za cenu, za kterou je dříve Opera Bohemia od Přerova koupila,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek.

Soud však nároky Přerova neuznal. Bývalé vedení města totiž podmínky ve smlouvě definovalo velmi vágně. Společnost Opera Bohemia se hájila tím, že stačila zbourat několik domů a že tedy stavbu zahájila ve stanovené lhůtě.

„Tím se celá záležitost stává pro město nevymahatelnou,“ doplnil Košutek.

Město přispěje na dražbu, aby mohlo ovlivnit podmínky

Nyní správce konkurzní podstaty, aby uspokojil požadavky věřitelů, připravuje dražbu nemovitostí ve Škodově ulici a město Přerov se s ním rozhodlo spolupracovat.

„Dohodli jsme se, že se budeme polovinou podílet na nákladech dražby s tím, že do podmínek prodeje těchto nemovitostí budou zapracovány požadavky města, jak by měl nový majitel s těmito nemovitostmi nakládat,“ informoval radní. O podmínkách bude město teprve jednat.

„Z hlediska správce konkurzní podstaty musí být takové, aby neodradily případné kupce a příliš nového majitele nelimitovaly v tom, jak bude s nemovitostí nakládat,“ dodal Košutek.

„Ve věci prodeje nemovitého majetku dlužníka Opera Bohemia s. r. o. byla zahájena příprava dokumentace prodeje společně s vypořádáním sporů vedených s městem Přerov. Dokumentace bude předána věřitelům ke schválení. A pokud ji schválí, dojde k prodeji majetku. Věřím, že se věc podaří vyřešit do konce roku,“ prozradil k dalšímu postupu správce konkurzní podstaty Marek Vlk.

Problémy se Škodovou ulicí se vlečou prakticky od doby, kdy areál bývalé vedení města prodalo. Společnost Opera Bohemia postupně odkládala demolici jednotlivých objektů s celkem 81 byty kvůli tomu, že měla problémy s přestěhováním zdejších obyvatel.

První ze sedmi domů nakonec začala firma bourat až v září roku 2009, další o rok později. Kvůli chaotické demolici jí dali úředníci i několik pokut. Zbývající nájemníky pak muselo město v zimě roku 2012 přestěhovat samo.

Zdroj: olomouc.idnes.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..