..které po válce spojilo město s obcí Dobroslavic.

Přerov/ Staré filmové záběry, vzpomínky pamětníků, zažloutlé fotografie i slova díků… To všechno přináší nový dokumentární film „Poválečný kmotr“, který za podpory města Přerova natočilo místní televizní studio. Autoři snímku „oprášili“ dnes už téměř zapomenutou skutečnost, že se po druhé světové válce stal středomoravský Přerov kmotrem slezských Dobroslavic. Svou premiéru bude mít film 26. října v kině Hvězda, poté bude k vidění v Galerii města na Horním náměstí.

„Děj přenese diváky do pětačtyřicátého roku, kdy obec Dobroslavice, která leží patnáct kilometrů od centra Ostravy a téměř devadesát kilometrů od Přerova, byla při osvobozujících bojích téměř srovnána se zemí,“ říká režisérka filmu Svatava Měrková z Televize Přerov. Obce se totiž osudově dotkla Ostravská operace – v průběhu jedenácti dubnových dnů se Dobroslavice staly dějištěm intenzivních střetů německé armády s příslušníky sovětského a československého vojska. Důsledky byly katastrofální. Ze 105 obytných domů jich bylo 39 vypáleno nebo pobořeno, 38 těžce zničeno a zbylé rovněž ve značném rozsahu poškozeny. „Vyhořel také zámek, zničena byla škola, obecní dům, kaple. Zkáza byla opravdu tak rozsáhlá, že byl připraven plán na likvidaci vesnice a přemístění obyvatel,“ uvádí starostka Hana Bližňáková. Obec, která měla být nadobro vygumována z mapy Československa, a jeho obyvatelé měli být přemístěni do Javorníku, nakonec našla své zastánce i zachránce. Nedlouho po skončení války, konkrétně 23. září roku 1945, se totiž zrodila občanská iniciativa Budujeme Slezsko, do níž se zapojilo i město Přerov – a jeho občané nabídli své ruce, srdce i peníze Dobroslavicím. „Z vyprávění starších lidí si pamatuji, že muži z Přerova jezdili po válce vypomáhat při stavebních pracích, zatímco děti z postižené obce se jezdily zotavovat k nám do města. Byla to projev nezištnosti a solidarity, na kterou bychom neměli zapomínat,“ konstatuje přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Jedni z posledních pamětníků dodnes na Přerov a jeho občany nezapomněli. „Jedna paní s dojetím vzpomínala, jaké dostala coby malá holka v Přerově šaty s volánky a jak dlouho si je šetřila, protože pro ni byly tak vzácné. Další pamětníci vzpomínali, jak bydleli v Přerově ve škole, kde se o ně staral školník, jak jeli na Kopeček na výlet, nebo se učili plavat na staré plovárně,“ podotýká Svatava Měrková. Někteří nevymazali z paměti ani konec války, kdy museli celé dny ležet v jámách vykopaných v lesoparku, dodnes jim v uších zní ohlušující střelba, která se krajem nesla…

Třicetiminutový dokument Poválečný kmotr se bude premiérově promítat 26. října od 10 hodin v Kině Hvězda. Budou na něj pozváni přerovští školáci a dalších dvě stě lístků dostanou zdarma i zájemci, kteří od 1. do 10. října napíšou na adresu: nikola.skurkova@prerov.eu, nebo si lístky vyzvednout přímo na recepci radnice (náměstí TGM 2). Film bude od 8. listopadu až do konce prosince k vidění i v Galerii města Přerova na Horním náměstí – a to vždy v neděli od 14 hodin.

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..