logo-zubr-maleCo vše lze zjistit ze vzorku osmdesát let starého piva budou zkoumat v laboratoři pivovaru Zubr i pivovarští odborníci na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Historická pivní lahev pivovaru Zubr, která byla v nedávné době objevena a nálezcem věnována pivovaru, byla slavnostně otevřena a pečlivě odebrány vzorky. Nechyběla ani degustace historického piva, které se ujali ředitel Tomáš Pluháček a Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

„Osmdesát let staré pivo samozřejmě už po takové době není pitelné, ale i přesto nám může díky moderním přístrojům a speciálním analýzám poskytnout mnoho zajímavých informací o použitých surovinách i výrobních postupech,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr a dodává: „Doufáme, že se nám podaří o pivu zjistit některé údaje, které potvrdí podobnost receptury či používaných surovin u piva z doby první republiky a současného piva Zubr Grand.“

Po degustaci piva a odebrání vzorků bude probíhat testování historického piva. „V laboratoři přerovského pivovaru proběhne základní pivovarská analýza, při které se bude zkoumat stupňovitost piva, obsah alkoholu, stupeň prokvašení, barva, čirost a pH,“ popisuje postup Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Další vzorky budou převezeny do laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, konkrétně na Ústav biotechnologie, kde pracovníci ústavu v čele s předními osobnostmi českého pivovarství prof. Ing. Gabrielou Basařovou, DrSc. a prof. Ing. Pavlem Dostálkem, CSc. provedou analýzy vyžadující speciální přístrojové vybavení. Jedná se například o kapalinový chromatograf, který umožňuje separaci složek kapaliny za účelem stanovení jejich přítomnosti a koncentrace ve vzorku včetně izolace jednotlivých složek.

Výsledky analýz, které poskytnou unikátní údaje o složení piva i jeho výrobě, se očekávají v horizontu několika týdnů.

 

pivovar-zubr-historicky-nalez

 

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa a Regionální potravina. V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal na podzim prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2014 a to v kategorii světlé výčepní pivo (1. místo Zubr Gold) a v kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).

Tisková zpráva ze dne 8. září 2015 – Pivovar Zubr Přerov

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..